Burse - Fonduri mutuale

Angajaţii Oltchim îşi cer salariile restante. Conducerea spune că face plăţi lună de lună

Angajaţii Oltchim îşi cer salariile restante....

Autor: Adrian Cojocar

02.12.2013, 19:29 197

Circa o sută de salariaţi ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din luna ianuarie, au protestat ieri în curtea combinatului faţă de neplata salariilor restante, în condiţiile în care salariaţii companiei îşi primesc remuneraţiile cu două luni şi jumătate întârziere şi au cerut schimbarea conducerii societăţii.

Reprezentanţii Oltchim spun că în ciuda faptului că firma se află în con­tinuare pe pierdere la nivel operaţional, sumele plătite de companie în contul salariilor societăţii au crescut de la o lună la alta, ajungând de la 3,6 mil. lei în septembrie la 4,9 mil. lei în noiembrie.

În decembrie salariaţii Oltchim ar urma să primească avansul şi lichidarea pe luna septembrie precum şi tichetele de masă aferente acestei luni, totalul sumelor ridicându-se la 5,67 mil. lei, potrivit conducerii societăţii.

„Pentru luna noiembrie 2013, prog­nozele realizate cu datele contabile preliminare indică înre­gistrarea celei mai mici pierderi lunare (EBITDA de sub 700.000 de euro). Situaţia eco­no­mico–financiară a societăţii s-a stabilizat, înregistrând constant, pe ultimele cinci luni, o cifră de afaceri de aproximativ 11 milioane de euro, cu livrări lunare la export de 7 milioane de euro. Această evoluţie pozitivă a permis creşterea lună de lună a valorii totale a drepturilor salariale acordate, în perioada septembrie 2013 – noiem­brie 2013, angajaţilor Oltchim“, se arată într-un comunicat emis pe bursă de conducerea Oltchim.

Oltchim funcţionează în prezent la 23-25% din capacitate după ce a deschis de curând mai multe instalaţii care procesează deşeuri rezultate din procesul de producţie al companiei, dar care au un preţ mic şi nu au o influenţă semnificativă la valoarea cifrei de afaceri a combinatului. Compania a pus în funcţiune recent o instalaţie care produce sodă bloc şi sodă fulgi şi a renunţat să mai producă leşie pentru că în perioada aceasta vânzările de leşie, sunt limitate şi preţul a scăzut sub 300 de euro/tonă, faţă de 385 de euro, la cât ajunsese în vara aceasta.

„La numire, directorul general a fost primit foarte bine de angajaţii Olt­chim, însă miercurea trecută a avut loc o întâlnire cu o parte dintre sin­di­cate, sindicatul Victoria şi Sindicatul Liber, şi dânsul a avut un vocabular de mahala care i-a deranjat pe sindicalişti. Există într-adevăr restanţa aceasta la salarii de două luni şi jumătate şi dacă se adaugă şi creanţa înscrisă în tabelul creditorilor ajunge la trei salarii, însă aceste res­tanţe existau de când a fost repornită activitatea. În ultimele patru luni de zile s-a reuşit să se dea un salariu integral pe lună“, spun surse din cadrul Oltchim.

Potrivit aceloraşi surse, combinatul su­pravieţuieşte în prezent datorită fap­tu­lui că CET-ul continuă să-i livreze abur în valoare lunară de circa 600.000 de euro fără ca Oltchim să-l plătească. În aceste condiţii combinatul continuă să acumuleze datorii la furnizori, iar băncile nu par dispuse să finanţeze com­binatul, astfel că singura soluţie de salvare la care mai speră angajaţii Olt­chim în prezent este preluarea acestuia de către un investitor strategic în cadrul privatizării programate pentru luna februarie a anului viitor.

Andrei Gerea, ministrul econo­miei, a declarat recent că Oltchim se roagă la bănci pentru obţinerea unui îm­prumut de 15 mil. euro care ar ajuta com­pania să ajungă pe break-even (pro­fit zero - n.red.), dar că acestea nu vor să-i acorde împrumutul.

Ieri a avut loc adunarea credi­to­ril­or, unde aceştia urmau să aprobe ra­por­tul de evaluare a activelor Oltchim, consti­tuirea SPV-ului care să preia activele viabile ale companiei, precum şi strate­gia de selecţie a investitorilor.

Odată aprobate, investitorii inte­re­sa­ţi de Oltchim vor putea să depună oferte angajante pentru companie până pe 17 ianuarie, urmând ca în febuarie să aibă loc licitaţia efectivă pentru vân­za­rea Oltchim. În afară de companiile chi­neze Baota Petrochemical Group şi Jun­lun Petroleum, care şi-au exprimat in­tenţia de a participa la privatizarea Olt­chim, societatea nu a mai fost vizi­tată în ultima perioadă de alţi in­ves­ti­to­ri.

„Ruşii de la Oil Gas Trade insistă destul de mult să se grăbească apro­barea procedurii de privatizare pentru că vor să depună oferta angajantă pen­tru Oltchim. În ultima perioadă a mai scos capul la iveală şi o firmă turcă, care şi-a exprimat intenţia de a finanţa acti­vi­tatea Oltchim iar noi să le fur­ni­zăm marfa, octanolul, pe o perioadă de 10 ani. Ei vor să facă şi o fabrică de plasti­fian­ţi lângă Oltchim care să folo­sească ca materie primă octanolul livrat de noi“, au precizat surse din cadrul Oltchim.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO