Burse - Fonduri mutuale

Anunturile de dividende au trezit Bursa. Brokerii se asteapta la cresteri

Anunturile de dividende au trezit Bursa. Brokerii se asteapta la cresteri
14.03.2010, 23:08 73

Pentru aceasta saptamana brokerii se asteapta la aprecieri inpiata, pe o volatilitate si o lichiditate in crestere, inconditiile in care majoritatea companiilor au inceput sa anuntepropunerile de dividende pentru anul trecut. In continuare suntasteptate cresteri pe titlurile din sectorul chimic, pe fondulmajorarii subventiilor din agricultura, iar tehnic, indicele BETare un potential de crestere de aproape 15%, urmatorul prag derezistenta fiind apreciat la 6.400 de puncte. Vineri indicele ainchis in crestere, cu un avans de 1,2%, depasind nivelul de 5.600de puncte.

"Tehnicvorbind, trendul pe indicele BET se pastreaza in continuare pecrestere din moment ce a reusit sa depaseasca rezintenta de la5.300 de puncte. Urmatorul prag important de rezistenta este undevala 6.400 de puncte, astfel exista potential. Cresterea va fisustinuta in special de societatile care vor acorda un dividend cuun randamnet bun, peste media pietei", a explicat Ovidiu Serdean,broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest, dinArad.

Societatile financiare au revenit in sedinta de vineri pe plus,cu o apreciere pe indicele de profil de peste 2,7%, marcand astfelcea mai mare crestere din piata la nivelul indicilor. Cea mai mareapreciere la aceasta categorie a fost inregistrata de titlurile SIFOltenia (SIF5), de peste 3,1%, pe un rulaj care a depasit 9,2 mil.lei, mult peste media tranzactiilor din ultimele douasaptamani.

"Interesul mare pe SIF-uri din sedinta de vineri se explica prinanunturile facute de unele societati in ceea ce priveste valoareadividendelor pentru anul trecut. Randamentul la dividendul propusde SIF Oltenia (0,08 lei/actiune n.a.) se ridica la undeva peste4,8%. Nu este mult, dar este bun. Din aceasta cauza cred ca inurmatoarea saptamana interesul investitorilor se va pastra pesocietatile care vor anunta dividende cu randamente bune", aadaugat Serdean.

Alte cresteri importante in sectorul financiar au fostinregistrate pe titlurile societatii de intermediere Broker Cluj(BRK), de aproape 6,2% fata de referinta, precum si pe titlurileBancii Carpatica (BCC), care au urcat cu 4%, la pretul de 0,104lei/actiune.

Titlurile din sectorul chimic, in special Azomures Targu Mures(AZO) si Amonil Slobozia (AMO), au continuat sa urce in sedinta devineri, cu aprecieri de 2,1% si respectiv 5,2%.

"Pe titlurile Azomures si Amonil s-au inregistrat nisterandamente saptamanale extrem de bune, iar anuntul majorariisubventiilor din agricultura au declansat un nou val de interespentru titlurile chimice. Ma astept in continuare la aprecieriputernice in aceasta saptamana pe actiunile din sectorul chimic", amai spus Serdean.

In sectorul energetic, titlurile societatilor de utilitatiTransgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au inregistrat cele mai mariaprecieri din sector, de peste 2% fiecare, in timp ce actiunilecompaniei petroliere OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,8% pe un rulajde aproape un milion de lei. Indicele BET-NG s-a apreciat cu 1,2%,urcand la nivelul de 753 de puncte.

"In mod sigur vom vedea o crestere a rulajelor in aceastasaptamana, precum si o crestere a volatilitatii in piata", aincheiat Serdean.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care vineri aurevenit pe crestere cu aprecieri puternice, testand din noumaximele.
  • Evolutia titlurilor Broker Cluj (BRK), dupa ce actiunilesocietatii de intermediere au inregistrat cresteri puternice inultima perioada.
  • Evolutia titlurilor Altur Slatina (ALT), care dupa o serie desedinte pe minus au revenit pe crestere, cu o apreciere puternicain sedinta de vineri.
  • Evolutia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), carecontinua pe plus, odata cu reluarea cresterii pretuluititeiului.
  • Evolutia titlurilor din sectorul chimic, in special AzomuresTg. Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), care revin puternic pecrestere, dupa o serie de corectii spre finalul saptamaniitrecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO