Burse - Fonduri mutuale

Aproape 40 mil. € intră lunar în fondurile de pensii private. 4 mil. € intră pe Bursă, 4,5 mil. € ies din ţară

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa

19.07.2011, 00:08 978

Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii administrateprivat (pilon II) au crescut în primul semestru cu 24%, până la5,37 mld. lei (1,27 mld. euro), potrivit buletinului semestrial alComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP).

Numărul total de participanţi la aceste fonduri a atins 5,32 demilioane de persoane, la finele lunii iunie, cu 2,67% mai multdecât la finalul anului trecut. Astfel, suma medie pe care unparticipant o are în fondul de pensii administrat privat este decirca 1.000 de lei. Această sumă rezultă din contribuţia viratăpentru fiecare salariat la fondurile de pensii administrate privatla care se adaugă randamentele obţinute de fonduri în urmainvestirii banilor.

La nivel de piaţă, circa două treimi (66%) din activelefondurilor din pilonul doi erau investite în titluri de stat lafinele lunii iunie. Cu alte cuvinte, fondurile de pensii aucumpărat titluri de stat de 3,5 mld. lei, iar aceşti bani au ajunsla bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor curente, printrecare se numără şi plata pensiilor şi a salariilor din sistemulbugetar.

A doua pondere în total o au investiţiile în acţiuni, învaloare de circa 715 mil. lei (170 mil. euro), care reprezintă13,3% din total active. Investiţiile în acţiuni româneştireprezintă însă circa 10%, iar restul de 3,3% sunt investiţii înacţiuni străine, iar procentul este în creştere, din cauză căfondurile de pensii au la dispoziţie puţine acţiuni lichide în carepot investi pe Bursa de la Bucureşti şi caută să-şi diversificeplasamentele pe bursele străine.

Situaţia detaliată a investiţiilor de la finele lunii iunie vafi publicată de fondurile de pensii la mijlocul lunii august. CSSPPa obligat fondurile de pensii să-şi publice semestrial situaţiadetaliată a portofoliilor, după ce Ziarul Financiar a scris anultrecut despre transparenţa redusă a acestor fonduri. Primelesituaţii detaliate au fost publicate la finele anului trecut, iardin acestea rezultă că unele fonduri au realizat investiţiisemnificative pe bursele din Polonia, Austria, Germania şiFranţa.

Fondurile plasează sume şi mai consistente, reprezentând 6,44%din active, în obli­gaţiuni corporatiste listate pe pieţeleeuropene. Obligaţiunile corporatiste lipsesc aproape cu desăvârşirede pe Bursa de la Bucureşti. Astfel, investiţiile în străinătateale fondurilor de pensii se ridică la circa 11,4% din activelepieţei.

În fiecare lună, în fondurile de pensii intră contribuţii decirca 40 mil. euro (168 mil. lei în luna iunie). Păstrând alocareaactuală, circa 4 mil. euro (10%) ar intra în acţiuni pe Bursă, iarcirca 4,5 mil. euro ar ajunge pe pieţele externe, în acţiuni şiobligaţiuni ale companiilor străine.

Fondurile de pensii au raportat la finele lunii iunie o ratămedie ponderată de rentabilitate anualizată pe ultimele 24 de lunide 13,17%. Randamentele variază între 9,7% pentru fondul Vital şi14,2% pentru fondul Aripi. Fondul ING, cel mai mare de pe piaţă, cuactive de circa 2,09 mld. lei, a obţinut un randament de 13,7%, iarAZT Viitorul Tău, administrat de Allianz, are un randament de12,8%, la active de 1,25 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO