Burse - Fonduri mutuale

Aproape 80 mil. euro s-au jucat astăzi pe bursă, cea mai mare sumă din ultimii doi ani, în urma rezultatelor ofertei Transgaz

Aproape 80 mil. euro s-au jucat astăzi pe bursă, cea...

Autor: Stefan Musgociu

22.04.2013, 17:26 1237

Piaţa a variat foarte uşor încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

"Deciziile AGA au o predictibilitate din ce în ce mai mare, astfel încât nu reuşesc să aducă efervescenţă bursei. Aprobarea dividendelor propuse, alegerea unui nou CA în cazul SIF Oltenia şi trecerea la sistemul dualist în situaţia SIF Transilvania par să treacă neobservate de investitori. Nu putem vorbi despre vreo reacţie în urma rezultatelor AGA", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Transilvania (SIF3) au încheiat ziua în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut nesemnificativ, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,67% sub nivelul de vineri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu numai 0,16%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut nesemnificativ.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua cu 0,27% sub nivelul de vineri.

"Un alt motiv pentru care piaţa îşi continuă apatia este acela că ne aflăm într-o conjuctură cât se poate de nefavorabilă. Bursele internaţionale se află în zona de maxim (scăderile de săptămâna trecută sunt departe de a fi considerate semnificative) şi devine tot mai plauzibilă versiunea unor corecţii mai mari. Acest considerent îi ţine, oarecum, la distanţă pe cumpărători. Pe de altă parte, apropierea datelor de înregistrare pentru dividende lasă loc unor aşteptări ca preţurile acţiunilor să se îndrepte spre maximele de la mijlocul lunii martie, într-o viziune optimistă, astfel că nici vânzătorii nu îşi fac simţită prezenţa. Amblele poziţii sunt de aşteptare şi determină lichidiatea redusă din ultima perioadă", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro), valoare cu 27% peste rulajul de vineri, de 19,1 milioane lei (4,3 milioane euro).

În a doua parte a şedinţei, în sistemul BVB au fost înregistrate rezultatele ofertei secundare prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transgaz pentru 315 milioane lei (72,3 milioane euro). Astfel, lichiditatea pieţei a crescut puternic şi la închiderea pieţei principale a fost de 339,3 milioane lei (77,7 milioane euro).

Un rulaj mai mare a fost înregistrat pe 23 februarie 2011, când lichiditatea a atins un record de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), datorită unor deal-uri prin care BERD a vândut participaţia de 5% de la BRD pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost şi luni cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 14 milioane lei, din care trei deal-uri de 8,8 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,66 lei, menţinându-se în apropierea maximului istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.

Cotaţia de luni este cu 2,22% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Rulajele au crescut şi pe alte titluri importante precum Erste (2,1 milioane lei), Transgaz (2,6 milioane lei, din care un deal de 1,8 milioane lei), SIF Oltenia (1,6 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,5 milioane lei).

Pentru următoarele câteva săptămâni, până la trecerea datelor de înregistrare pentru AGA, brokerul crede că piaţa va fluctua foarte uşor, zilele de creştere, urmând să fie urmate de şedinţe de corecţii, iar lichiditatea va continua să fie redusă.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 161.000 de lei, valore cu 36% sub rulajul de vineri, de 251.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,6%, în timp ce pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO