Burse - Fonduri mutuale

Armax Gaz va investi pana la 8 milioane de euro pentru a exploata zacaminte petroliere

Mircea Vescan, directorul general al Armax Gaz Medias

Mircea Vescan, directorul general al Armax Gaz Medias

31.05.2010, 23:00 78

Producatorul de echipamente pentru industria de petrol si gazeArmax Gaz Medias (ARAX), la care actionar principal este MirceaVescan, intentioneaza sa intre pe piata productiei si tradinguluide petrol si gaze, in acest scop actionarii aproband de curand maimulte contracte specifice acestei activitati in valoare de 20 mil.euro.

Armax Gaz va incheia un contract in valoare de maximum 6 mil.euro in vederea asocierii pentru exploatarea si comercializareazacamintelor de petrol si gaze din bazinul de vest al tarii si vamai incheia un contract de comercializare a produselor petrolieresi gazeifere din aceeasi regiune cu o valoare de pana la 6 mil.euro. Valoarea contractelor este cea aferenta perioadei 2010 -2011, iar perioada de derulare a acestora este de 14 ani, se aratain raportul transmis pietei RASDAQ.

Compania va plati totodata 2 mil. euro pentru transferul delicenta a perimetrului de exploatare petroliera si inca 6 mil. europentru operarea si punerea in functiune a echipamentelorpetroliere.

"Numai companiile straine au voie sa exploateze zacamintele depetrol si gaze? Privatii n-au voie? Vreau sa concesionez si eu incolaborare cu parteneri zacaminte", a spus Mircea Vescan,directorul general al Armax Gaz Medias si principal actionar cu odetinere de 39,4% din capital. Ideea intrarii pe aceasta piata oare de cand este prezent in industria de petrol si gaze, dar, spuneel, pana acum nu a avut la dispozitie resursele necesare pentru a opune in aplicare.

Armax Gaz dispunea la 31 decembrie 2009 de lichiditati invaloare de 31,4 mil. lei (7,5 mil. euro) si a inregistrat in primultrimestru un profit brut de 2,5 mil. lei.

Totodata, actionarii companiei au aprobat saptamana trecutaatragerea sumei de 3,2 mil. lei (0,77 mil. euro) printr-o majorarecu cash. Pretul de emisiune din aceasta operatiune, de 0,15lei/actiune, este superior cotatiei la care aceste titluri s-autranzactionat ultima data, de 0,128 lei, ceea ce ar putea sa o facaneatractiva pentru micii investitori.

Majoritatea lichiditatilor de care dispune in prezent Armax Gazau fost asigurate in perioada 2007 - 2008, cand compania a atras depe Bursa circa 12,4 mil. euro prin mai multe majorari de capital.In ultimii trei ani, producatorul de echipamente pentru industriade petrol si gaze a investit in activitate peste 20 mil. lei (5,8mil. euro) din resurse proprii si banii atrasi de pe Bursa.

Directorul general al companiei din Medias a declarat recent caArmax Gaz vizeaza intrarea pe o nisa din piata exploatarii de gazedin Romania, dar se uita si la alte state din fostul bloc comercialcomunist.

Afacerile Armax Gaz au inregistrat cresteri continue de la an laan, chiar si pe timpul crizei finaciare, in 2009 acesteamajorandu-se cu 16% si ajungand la 79,1 mil. lei (18,7 mil. euro),iar in primul trimestru acestea au urcat de aproape patru ori, panala un nivel de 29,6 mil. lei (7,1 mil. euro).

Titlurile Armax Gaz au fost ieri suspendate de latranzactionare, ultima cotatie din piata fiind de 0,128lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 18,6mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO