Burse - Fonduri mutuale

Arpechim a inceput sa manance din profitul Petrom

Arpechim a inceput sa manance din profitul Petrom

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: Provizionul pe care l-am facut pentru scaderea valorii contabile a rafinariei Arpechim a fost solicitat pentru aplicarea unor norme de prudenta

06.11.2008, 19:57 62

Profitul celei mai mari companii romanesti a ajuns la 626 mil. lei (174,8 mil. euro) in al treilea trimestru, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultatul fiind mai mic cu 9% fata de castigul pe al doilea trimestru din 2008.

In al treilea trimestru, Petrom a raportat o cifra de afaceri de 4,73 mld. lei (1,32 mld. euro), in crestere cu 46% fata de aceeasi perioada a anului trecut si mai mare cu circa 4% fata de al doilea trimestru al anului.
In primele noua luni din 2008, profitul net a fost de 2,29 mld. lei (630,8 mil. euro), in crestere cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar afacerile au fost de 13 mld. lei (3,58 mld. euro), in crestere cu 50%.
Acum, la fel ca in al doilea trimestru al anului, castigul net a fost afectat de constituirea de provizioane. Daca pentru al doilea trimestru al anului compania a constituit un provizion de 446,6 mil. lei (122 mil. euro) pentru acoperirea potentialelor riscuri rezultate din litigiile demarate de mai multi fosti si actuali salariati, acum constituirea unui provizion de 559 mil. lei (peste 150 mil. euro) pentru deprecierea valorii rafinariei Arpechim a afectat castigul raportat. Practic, profitul Petrom pana in acest moment ar fi putut fi mai mare cu circa 272 mil. euro fata de rezultatul de 2,29 mld. lei (630,8 mil. euro) publicat in primele noua luni ale anului.
"Provizionul pe care l-am facut pentru scaderea valorii contabile a rafinariei Arpechim a fost solicitat pentru aplicarea unor norme de prudenta. Costurile cu energia sunt din ce in ce mai mari, costurile fixe sunt ridicate iar mixul de produse rezultat in urma activitatii de rafinare este nefavorabil. Ar trebui sa avem un program de investitii pentru a corecta aceste deficiente pe termen mediu, dar prioritatea noastra acum este rafinaria Petrobrazi. La Arpechim vom continua sa realizam investitiile pentru conformitate cum ar fi cele de mediu, dar perspectiva de a genera cash-flow a unitatii este redusa", a explicat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.
Tinand cont de evolutia recenta inregistrata de pretul barilului de petrol pe pietele internationale, care a cazut chiar si sub 60 de dolari de la maximul de 147 de dolari inregistrat in vara, Petrom a decis sa apeleze la instrumente de acoperire a riscului in eventualitatea in care tendinta descendenta a pretului barilului va continua. Circa 40% din productia pentru anul viitor este asigurata la un minim al pretului de 80 de dolari pe baril. "Am apelat la produse financiare de hedging prin cumpararea unui interval de garantare. In eventualitatea scaderii pretului sub nivelul de 65 de dolari pe baril in 2009, prin instrumentul de acoperire a riscului vom primi suplimentar o suma de 15 dolari pe baril in plus impreuna cu pretul spot. Costul optiunilor de vanzare a fost finantat prin optiuni de cumparare, pentru a evita o investitie initiala, insa prin aceasta Petrom nu va beneficia de cresterea pretului titeiului de peste aproximativ 110 dolari pe baril in 2009, pentru volumul de productie de 40%". Daca barilul va cobori sub 65 $, Petrom va primi pretul spot la care se adauga cei 15 $ rezultati din diferenta fata de nivelul de referinta de 80 $, iar in cazul in care barilul va urca peste 110 $, Petrom va plati asiguratorului diferenta de pret fata de acest nivel.
Potrivit Mediafax, printre companiile care lucreaza pentru acest hedging se numara JP Morgan si Citi. "Pentru a ne proteja de volatilitatea cursului de schimb vom face un hedging natural prin prisma faptului ca Petrom se caracterizeaza printr-un relativ echilibru al intrarilor si iesirilor de numerar in dolari", a mai precizat CEO-ul Petrom.
Ieri la Bursa, actiunile Petrom au inchis sedinta cu o crestere de 5,2%, dupa ce inregistrasera o scadere de 6% dupa anuntarea rezultatelor. Din cauza crizei, Petrom a pierdut circa 62% din valoarea de 7,6 mld. euro pe care o avea la inceputul lui 2008. In prezent, valoreaza pe Bursa 2,87 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO