Burse - Fonduri mutuale

ASF: 75% din firmele de brokeraj de la Bucureşti au înregistrat pierdere în primul semestru

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

21.09.2015, 00:00 680

Din cele 28 de SSIF–uri (firme de brokeraj) autorizate şi cu activitate, 21 societăţi de servicii de investiţii financiare au înregistrat pierderi în semestrul I 2015, faţă de 16 la finele anului 2014, potrivit raportului semestrial emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea cumulată a pierderilor a fost de un milion de lei, faţă de un câştig cumulat de 2,5 milioane de lei în prima jumătate a anului trecut, potrivit ASF. Pierderile din prima jumătate a anului au fost cauzate de o activitate redusă pe bursă, reflectată într-un volum mic al cifrei de afaceri pe parcursul primelor şase luni ale anului.

Cele 28 de firme au raportat afaceri cumulate de 21,3 milioane de lei în primul semestru, în scădere cu 65% faţă de acelaşi interval al anului trecut, potrivit ASF. În primul semestru al anului trecut a avut loc oferta publică de acţiuni a Electrica, cea mai mare din istoria bursei. Grupul de distribuţie Electrica (EL) a strâns 1,9 miliarde de lei de la investitorii de pe bursele din Bucureşti de la Londra.

În primul semestru al acestui an, cei mai activi brokeri (excluzând băncile şi sucursalele firmelor străine) au fost Swiss Capital, cu o cotă de 20% din rulajul total cu acţiuni de la bursa din Bucureşti, BT Securities (5,8%) şi SSIF Broker (3%). La 30 iunie 015, numărul total al participanţilor înscrişi în Registrul BVB (respectiv SSIF-uri, instituţii de credit şi firme de investiţii dintr-un alt stat membru UE) a fost de 38, în scădere de la 40 participanţi la finalul anului 2014. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO