Burse - Fonduri mutuale

ASF a dat undă verde listărilor secundare prin titlurile de interes

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară

Autor: Roxana Pricop

09.04.2015, 00:06 440

Consiliul Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) a aprobat în şe­dinţa de ieri, 8 aprilie, regulamentul pri­vind listarea pe o piaţă din alt stat mem­bru, prin intermediul titlurilor de in­teres, a acţiunilor admise la tranzac­ţio­na­re pe o piaţă reglementată din Ro­mâ­nia. Acest regulament era necesar lis­tării secundare a Fondului Proprie­ta­tea la bursa din Londra, însă managerul FP a declarat săptămâna trecută la New York că listarea se va face prin certi­ficate de depozit GDR.

Acţiunile FP au stag­nat în şedinţa bur­sieră de ieri, la o cotaţie de 0,857 lei/titlu.

„În urma con­sul­tărilor pu­bli­ce au fost primite comen­tarii tehnice de la Depo­zitarul Central, precum şi observaţii de principiu de la Bur­sa de Valori Bu­cu­reşti (BVB). Consiliul ASF a luat notă de comen­tariile BVB legate de riscul po­tenţial al migrării tranzac­ţiilor pentru societăţile strategice româneşti din portofoliul Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra, deşi de regulă migrarea are loc în sens invers. Pentru a contracara acest efect, Consiliul a elaborat ante­rior o propunere de listare a mai multor societăţi strategice pe BVB în care statul deţine poziţii mi­no­ritare“, po­tri­vit repre­zentanţilor ASF.

În noiembrie anul trecut, ASF a pus pentru prima oară în dezbatere publică acest proiect de regulament, însă consiliul instituţiei nu a întrunit majoritatea voturilor pentru aprobarea regulamentului. Listarea secundară a FP ar urma să aibă loc în prima jumătate a lunii mai. O companie listată local poate emite GDR-uri pe o bursă secundară ca urmare a derulării unei oferte publice de vânzare, pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numărul de acţiuni obiect al ofertei, dar fără a depăşi o treime din numărul total de acţiuni.

În cazul titlurilor de interes nu există limite impuse, potrivit proiectului de regulament. Potrivit ASF, volumul însumat al acţiunilor corespunzătoare GDR-urilor Romgaz tranzac­ţio­nate pe principalele burse unde aceste instru­mente sunt listate a fost de 27,6 milioane de acţiuni din no­iem­­brie 2013 pâ­nă în martie 2015, re­­pre­zentând 39% din volu­mul tranzac­ţio­nat la bursa din Bu­cureşti. În cazul GDR-urilor Elec­trica, volumul tran­zacţionat re­pre­zin­tă 15% din volu­­mul de acţiuni tran­zac­ţionate local, în pe­rioa­da cuprinsă în­tre iulie 2014 pâ­nă în martie 2015

În şedinţa de mier­­­curi 25 martie, ASF a apro­­bat un regula­­ment care va per­mite listarea secun­da­ră a unei companii ro­mâ­neşti tran­zac­ţio­nate pe bursa de la Bucureşti pe o altă piaţă reglementată din Uniu­nea Europeană prin conectarea Depozitarului Central cu instituţiile omoloage din pieţele europene. Până recent, o com­panie cotată local nu se putea lista pe o altă bursă pentru că nu existau reglementările necesare conexiunii dintre Depozitarul Central local şi cel străin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO