Burse - Fonduri mutuale

​ASF a respins modificarea statutului SIF Banat-Crişana privind reducerea cvorumului la AGA

​ASF a respins modificarea statutului SIF...

Autor: Andrei Chirileasa

05.08.2013, 17:55 331

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins cererea SIF Banat-Crişana (SIF1) privind reducerea cvorumului statutar necesar pentru derularea adunărilor generale ale acţionarilor (AGA) ordinare şi extraordinare.

Conform statutului SIF Banat-Crişana, pentru desfăşurarea adunării generale extraordinare a acţionarilor (AGEA) este necesar un cvorum de 75% din acţiunile cu drept de vot, la prima convocare, şi de 50% din acţiunile cu drept de vot, la adua convocare. Această prevedere împreună cu pragul de deţinere maxim de 5% şi dispersia acţionariatului au făcut ca să fie imposibilă desfăşurarea AGEA la SIF1. În aceeaşi situaţie sunt şi SIF Moldova (SIF2), SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5).

Noul consiliu de administraţie al SIF Banat-Crişana, condus de Dragoş Bîlteanu, a cerut ASF să-i permită modificarea statutului pentru eliminarea prevederilor de cvorum. Modificarea de statut se poate realiza însă doar prin AGEA, iar până acum SIF Banat-Crişana nu a putut derula o astfel de adunare.

Reducerea cvorumului pentru AGEA le-ar permite acţionarilor SIF să ia mai uşor decizii importante pentru companie, cum ar fi majorarea capitalului social sau schimbarea sediului companiei. Dacă ASF ar fi aprobat modificările pentru SIF1, şi celelalte trei SIF-uri ar fi putut cere şi obţine modificări similare în statut.

ASF a respins însă solicitarea conducerii SIF1. Chiar preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a semnat ordonanţa ASF, deşi de regulă ordonanţele care privesc piaţa de capital sunt semnate de vicepreşedintele Mircea Ursache.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO