Burse - Fonduri mutuale

ASF decide mâine ce sancţiuni vor primi BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker în cazul fraudei de la Harinvest

Mircea Ursache, vicepreşe­dintele ASF

Mircea Ursache, vicepreşe­dintele ASF

Autor: Roxana Pricop

13.03.2014, 00:04 917
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a amânat pentru vineri, 14 martie, analiza rapoartelor finale în cazul fraudei de la Harinvest , pentru BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker, care ar putea cuprinde propuneri de amenzi şi sesizare a organelor de cercetare.   

Sedinţa este programată pentru mâine, la ora 11.00. Iniţial, ASF trebuia să discute rapoartele în şedinţa de ieri, dar discuţiile au fost amânate pentru aprofundarea controlului.

„Având în vedere că este un caz dificil, vrem să aprofundăm cât mai bine rezultatele controlului, astfel că analiza celor trei rapoarte pentru BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker a fost amânată pentru şedinţa de Consiliu de vineri“, a spus Mircea Ursache, vicepreşe­dintele ASF. În urmă cu două zile, oficialul ASF a declarat pentru Mediafax că „miercuri voi prezenta Consiliului ASF rapoartele finale, după control şi investigaţii la BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker, cu propuneri de amenzi şi de sesizare a organelor de cercetare abilitate de la caz la caz“. În cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, brokerul Maria Voinea ar fi vândut acţiunile din portofoli­ile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate.

Totodată, există suspiciunea că în data de 22 august 2013 ea a sustras de la Depozitarul Central un milion de acţiuni Fondul Proprietatea deţinute de o persoană fizică, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată şi cauzându-i un prejudiciu de 840.000 de lei. Într-un comunicat cu antetul Harinvest transmis în prima parte a lunii decembrie a anului trecut se arată că un angajat al Harinvest a „creionat un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare“ împre­ună cu BCR şi SSIF Broker.

Cazul investitorilor păgubiţi de la firma de brokeraj Harinvest a intrat în atenţie anul trecut, când aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Ulterior ASF a efectuat un control şi a depistat mai multe nereguli pentru care mai multe persoane au fost amendate cu suma totală de 618.500 de lei. ASF a obligat totodată acţionarii Harinvest să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate după ce a suspendat în prealabil activitatea acesteia.

De asemenea, portrivit anchetatorilor, Maria Voinea este suspectată că a falsificat notificări către Depozitarul Central în sensul că, participând la tranzacţiile speciale (sell out), a atestat în formularele de raportare fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în existenţa acordurilor clienţilor pentru efectuarea procedurilor respective.

În acest dosar, procurorii DIICOT Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea au făcut zece percheziţii domiciliare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO