Burse - Fonduri mutuale

ASF investighează tranzacţiile cu SIF Banat-Crişana

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Stefan Musgociu

17.09.2013, 19:58 913

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) investighează tranzacţiile încheiate vineri şi luni cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), după ce au fost perfectate mai multe tranzacţii şi deal-uri la preţuri cu mult peste cotaţiile din piaţă.

„Tranzacţiile la care faceţi referire (de vineri şi luni, derulate atât pe pe piaţa principală, cât şi pe segmentul destinat deal-urilor - n.r.) au fost remarcate imediat de Serviciul Supraveghere Electronică. Investigaţia a fost declanşată încă de vineri. Intermediarul a fost imediat ches­tionat asupra elementelor tranzacţiei, iar investigaţia se află în curs, în sensul că ea se aprofundează. Pentru moment, ASF îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii suplimentare legate de investigaţie“, se arată într-un răspuns transmis de ASF la solicitarea Mediafax.

Chiar în ultimele secunde ale şedinţei de vineri, preţul acţiunilor SIF Banat-Crişana a urcat cu peste 12% în piaţa principală, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari decât cele transferate până la acel moment.

În şedinţa de luni preţul a scăzut cu peste 5% pe piaţa principală, iar cu aproximativ 15 minute înainte de închiderea şedinţei pe segmentul destinat deal-urilor au fost transferate două pachete de acţiuni reprezentând cumulat 6,27% din titlurile SIF Banat-Crişana.

Deal-urile au fost realizate la un preţ cu aproape 14% peste cel de vineri din piaţa principală, astfel că pachetele au fost transferate pentru 45,4 mil. lei (10,2 mil. euro).

Preţul din deal-uri este cu 28% peste ultima cotaţie de joi, de 1,031 lei. Pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia cu mai mult de 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală.

Pe bursă nu a fost raportat nici cine a vândut, nici cine a cumpărat acţiuni SIF1 în ultimele şedinţe.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO