Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Brokerilor contestă modul propus de BVB pentru alegerea membrilor CA de la Depozitar

Asociaţia Brokerilor contestă modul propus de BVB...

Autor: Andrei Chirileasa

25.04.2014, 00:04 263
Asociaţia Brokerilor consideră că supunerea la vot a unor liste de candidaţi pentru consiliile de administraţie de la Depozitarul Central şi Casa de Compensaţie Bucureşti, în cadrul adunării generale a acţionarilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi nu a fiecărui candidat, în mod individual, conduce la vicierea rezultatului votului, potrivit Asociaţiei Brokerilor. Reprezentanţii brokerilor spun că acţionarii BVB sunt obligaţi fie să voteze şi candidaţii de pe listă pe care nu îi agreează, fie să nu voteze lista în totalitate, cu toate că aceasta poate cuprinde şi candidaţii pentru care şi-ar exprima votul în mod favorabil.

„Deşi BVB ar trebui să fie un exemplu de transparenţă şi respectare a principiilor de guvernanţă corporativă, în calitatea sa de operator de piaţă şi emitent listat, propunerea de procedură menţionată anterior contrazice în totalitate aceste principii. În plus, se deschide posibilitatea includerii în listă a unor candidaţi, de către anumite grupuri de interese, altele decât acţionarii celor două societăţi“, susţine Asociaţia Brokerilor.

Vineri, 25 aprilie, are loc AGA la BVB în care se vor alege şi viitorii membri ai consiliilor de administraţie de la Depozitarul Central şi Casa de Compensaţie Bucureşti, entităţi unde BVB este acţionar majoritar. Joi, AGOA nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum, fiind prezenţi acţionari care deţin 32% din capitalul BVB, faţă de un cvorum minim de 50% necesar la prima convocare.

Pe lista de candidaţi propusă de BVB pentru Depozitarul Central sunt 17 nume, deşi consiliul de administraţie al depozitarului are doar 9 locuri. Astfel, Asociaţia Brokerilor se întreabă cum va fi făcută selecţia, dacă lista de 17 candidaţi va fi aprobată de acţionari şi susţine că procedura încalcă principiile de guvernanţă corporativă şi, prin urmare, poate fi contestată de acţionarii interesaţi.

Pe ordinea de zi a AGA de la BVB mai sunt şi aprobarea situaţiilor financiare pe 2013, a repartizării de dividende în valoare de 9 mil. lei, a premierii membrilor CA pentru rezultatele din 2013, dar şi propunerea unui grup de acţionari ai BVB privind mandatarea Depozitarului Central să achiziţioneze o nouă platformă de posttranzacţionare în valoare de până la 3,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO