Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital: SIF Oltenia ignoră cu bună ştiinţă cererile ASF

Tudor Ciurezu, pre­şedintelui executiv SIF Oltenia

Tudor Ciurezu, pre­şedintelui executiv SIF Oltenia

Autor: Roxana Rosu

22.07.2019, 14:56 351

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că SIF Oltenia ignoră cu bună ştiinţă dispoziţiile legale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la drepturile acţionarilor, tegiversând convocarea unei adunări generale solicitată de SIF Banat-Crişana şi de SIF Muntenia, care deţin 5% din capitalul SIF Oltenia.

”AIPC consideră că SIF Oltenia persistă în comportamentul său eronat şi de natură a afecta drepturile acţionarilor şi piaţa de capital în general. Astfel, este a doua oară când SIF Oltenia ignoră dispoziţiile legale. Într-un prim pas, au fost ignorate solicitările acţionarilor. În acest al doilea pas, este ignorată însăşi autoritatea de reglementare şi supraveghere a SIF Oltenia”, se arată într-un comunicat al AIPC.

SIF Banat-Crişana şi de SIF Muntenia, acţionari cu 5% din capitalul social al SIF Oltenia, au solicitat în iunie convocarea unei AGA în care urma să se discute şi revocarea pre­şedintelui executiv Tudor Ciurezu.

Pe 8 iulie, SIF Oltenia a anunţat la bursă că a respins solicitarea din cauza „neîndeplinirii condiţiilor legale şi de fond“, fără a oferi însă mai multe detalii pe marginea acestui subiect. 

ASF a cerut ulterior , pe 18 iulie, să convoace respectiva adunare generală astfel încât aceasta să se desfăşoare în maxim 45 zile, SIF Oltenia a precizat a doua zi că urmează să supună decizia ASF spre examinare de către consiliul de administraţie ”în timp util”.

”În opinia AIPC, este necesar ca decizia ASF să fie imediat pusă în aplicare, în special datorită faptului că, în acest caz, sunt în discuţie interesele acţionarilor. Or, atitudinea SIF Oltenia, de a supune decizia ASF examinării propriului consiliu de administraţie (cu posibila variantă a respingerii de către acest consiliu a deciziei ASF), este nu doar contrară legislaţiei în vigoare, ci este şi o palmă pe obrazul pieţei de capital din România, prin ignorarea cu bună-ştiinţă a autorităţii de supraveghere”, sunt de părere reprezentanţii AIPC.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital somează SIF Oltenia să pună de îndată în aplicare decizia ASF şi să procedeze la convocarea şi desfăşurarea adunării generale ordinare în termen de 45 zile, fără a mai tergiversa situaţia prin analizarea de către consiliulu său de administraţie a deciziei ASF.

În plus, AIPC solicită Autoritatăţii de Supraveghere Financiară să adopte măsuri energice pentru a preveni derapaje ulterioare din partea SIF Oltenia.

Tudor Ciurezu, 63 de ani, este unul dintre veteranii SIF-urilor din România. În perioada 1996-2011 el a fost director general adjunct la SIF Oltenia, iar din aprilie 2011 este şeful societăţii cu 1,2 miliarde de lei capitalizare. În cadrul AGA din aprilie 2017, Ciurezu a mai primit un mandat de patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO