Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Investitorilor: Rasdacele sunt subevaluate în defavoarea acţionarilor minoritari

Asociaţia Investitorilor: Rasdacele sunt subevaluate în...

Autor: Sebastian Tănase

16.04.2015, 00:04 437

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) susţine că nouă societăţi care urmează să se delisteze de pe piaţa RASDAQ au fost subevaluate intenţionat, în dauna acţionarilor minoritari care vor să se retragă.

AIPC consideră că modul în care s-a efectuat evaluarea este abuziv, deoarece evaluatorii nu şi-au respectat propriile norme de evaluare, preţul stabilit pentru plata minoritarilor fiind format conjunctural, după criterii care nu reflectă cu adevărat valoarea reală a firmelor şi care sunt în defavoarea acţionarilor minoritari, potrivit unei scrisori deschise adresate preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), Adrian Vascu.

"Niciodată evaluatorii ANEVAR de pe lista ASF nu şi-au permis să considere drept preţ de evaluare preţul format conjunctural pe piaţa Rasdaq. Fără a fi vorba de nicio «comparaţie de piaţă», aşa cum cer normele europene de evaluare, evaluatorii au considerat în mod fraudulos preţul unor tranzacţii nesemnificative de pe această piaţă drept preţ relevant, făcând apoi media cu preţul rezultat din alte metode de evaluare", arată AIPC. Asociaţia arată ca exemplu către Aromet Buzău, o firmă aflată în insolvenţă şi ale cărei acţiuni sunt suspendate din 2013.

"Deşi valoarea contabilă din situaţiile financiare şi din planul de reorganizare se situa la peste 90 ron/acţiune, deşi valoarea de lichidare este de 34 ron/acţiune, deşi valoarea activelor libere de sarcini este de 6,21 ron/acţiune, sfidnd total şi investitorii dar şi băncile care au investit în această societate, evaluatorul ANEVAR a evaluat întreaga societate la 124000 euro, adică la 0,58 ron/acţiune, preţ  de 157 de ori mai mic decât valoarea contabilă a acţiunii."

Asociaţia a solicitat preşedintelui ANEVAR să desemneze un nou colectiv de evaluatori care să reanalizeze rapoartele de evaluare şi să îndrepte orice nereguli constatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO