Burse - Fonduri mutuale

Astăzi începe oferta de vânzare la Electrica. Ce informaţii-cheie trebuie să ştie investitorii?

Astăzi începe oferta de vânzare la Electrica. Ce...

Autor: Adrian Cojocar

16.06.2014, 00:08 2829

Astăzi este prima zi în care investitorii pot să cum­pere acţiuni Elec­trica în cadrul ofertei pu­blice pe care com­pa­nia o derulează în ve­derea listării, având o valoare cu­prin­să între 443 mil. euro şi 543 mil. euro.

WikiZF: Profilul companiei Elec­trica

În cadrul ofertei Electrica va emite 177,18 milioane de noi acţiuni pe care le oferă spre vânzare la un preţ cuprins între 11 lei/acţiune şi 13,5 lei/acţiune, în funcţie de cererea investitorilor. Oferta se va desfăşura în perioada 16 - 25 iunie şi se va încheia cu succes dacă se vor subscrie 100% din acţiuni, caz în care cum­părătorii din ofertă vor ajunge să de­ţină 51% din acţiunile Electrica, în timp ce participaţia statului în com­pa­nie va coborî de la 100% la 48,8%. Sta­tul nu va încasa niciun ban în urma ofer­tei, sumele strânse de la investitori vor rămâne în companie şi vor finanţa pla­­nurile de investiţii ale Electrica pe ur­­mătorii ani, mai puţin comisionul plătit consorţiului de intermediere, for­mat din Raiffeisen, BRD şi Swiss Ca­pital, şi alte costuri de listare cu­prin­se între 67 mil. lei (15,2 mil. euro) şi 80 mil. lei (18,2 mil. euro).

Pentru a putea participa la ofertă micii investitori pot subscrie acţiuni Electrica la preţul maxim, de 13,5 lei/acţiune, prin intermediul unităţilor ban­care Raiffeisen Bank, BRD, firmei de brokeraj Swiss Capital, dar şi al celor­lalte firme de intermediere de pe bursă care au semnat un contract cu cei trei brokeri din consorţiul de inter­me­diere. Dacă preţul final de ofertă este mai mic de 13,5 lei, investi­torii vor primi ulterior înapoi diferenţa de bani.

Oferta Electrica este împărţită în trei tranşe: 7% din acţiunile din ofertă (echi­­valentul a 12,4 milioane de ac­ţiuni) sunt destinate investitorilor mici de retail din România, 8% din acţiuni (14,1 milioane de titluri sub formă de ac­ţiuni şi sau GDR-uri) sunt destinate in­­vestitorilor mari de retail din Ro­mânia, în timp ce 85% din acţiuni vor fi oferite spre subscriere investitorilor instituţionali, atât din România, cât şi prin intermediul instrumentelor de tip GDR pe bursa din Londra. Spre deose­bire de oferta din toam­na anului trecut de la Romgaz, de aceas­tă dată statul garantează sub­scrie­rile micilor investitori de până la 1.000 de acţiuni (în limita a 10 milioane de titluri), dar în contul subscrierilor ga­ran­tate aceştia nu vor mai beneficia de re­du­cerea (dis­coun­tul) de 5%. Sub­scrie­rile cuprinse între 1.001 şi 20.000 de ac­ţiuni vor be­ne­ficia de un discount de 5% aplicat la preţul de ofertă final, dar nu sunt ga­rantate în cazul în care cererea depă­şeşte oferta. Subscrierile in­vesti­to­rilor mari, de peste 20.000 de ac­ţiuni (echivalentul a peste 61.000 de euro), nu beneficiază nici de discount şi nici nu sunt garantate.

Spre exemplu, un investitor care sub­­scrie 1.700 de acţiuni Electrica la preţ de 13,5 lei/acţiune va primi 1.000 de acţiuni la preţul final din ofertă (cu­prins între 11 şi 13,5 lei/acţiune). Dacă până la finalul ofertei investitorii sub­scriu spre exemplu de două ori mai multe acţiuni decât cele oferite de Elec­trica, investitorul în cauză va mai primi apro­xi­mativ 350 de acţiuni (jumătate din nu­mărul celor subscrise peste pragul de 1.000 de ac­ţiuni) la care va beneficia de o redu­cere de 5% aplicată la preţul final al ofertei. Pentru moment nu este clar dacă un investitor care sub­scrie mai puţin de 1.000 de acţiuni poate alege să nu-i fie garantată sub­scrierea, dar să beneficieze totuşi de discountul de 5% ca în cazul subscrierilor de peste 1.000 de acţiuni.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO