Burse - Fonduri mutuale

Astăzi OPEC îşi va anunţa decizia: va îngheţa sau nu producţia de petrol?

Astăzi OPEC îşi va anunţa decizia: va îngheţa sau...

Autor: Dan Grigore Ivan

28.09.2016, 00:04 1089

Preţul barilului de petrol Brent a scăzut cu 2% şi a revenit sub pragul de 47 de dolari, în contextul discuţiilor din cadrul întrunirii marilor ţări producătoare de petrol din Algeria. Declaraţiile care au venit până acum din Alger au fluctuat între tabara pro-îngheţare şi tabara care îndeamnă la o amânare a acestei decizii în acest moment, fapt ce s-a oglindit şi în cotaţia combustibilului fosil.

Preţul barilului de petrol a scăzut de la 100 de dolari la mijlocul lui 2014 până la 30 de dolari în ianuarie. Preţul înregistrat vineri a fost de 44,48 de dolari pe baril.

Diferenţele de optică dintre Arabia Saudită şi Iran par să se reflecte şi în negocierile din aceste zile cu privire la îngheţarea producţiei – măsură ce are drept scop aprecierea aurului negru, după ce din vara anului 2014 şi până în prezent cotaţia barilului Brent a scăzut cu 60%.

Ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh a afirmat că nu este încă timpul potrivit pentru o decizie cu privire la începerea îngheţării producţiei, sugerând că întâlnirea de la Viena din 30 noiembrie este un moment mai prielnic pentru o asemenea măsură, scrie presa internaţională.

Cei 14 membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care produc aproape o treime din petrolul din lume, nu au ajuns până acum la o înţelegere de reducere a supraproducţiei care susţine actualul nivel al preţurilor.

Iranul încearcă să obţină un acord prin care i se dă dreptul de a produce peste 12,7% din producţia cumulată a OPEC, nivel la care ajunsese înainte de extinderea sancţiunilor din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, ca urmare a programului nuclear întreprins de Teheran.

Ţările din zona Golfului Persic, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe sau Irak, au mărit producţia pentru a câştiga cotă de piaţă, speculând faptul că forajul în aceste ţări, din cauza climei şi a solului, este cel mai redus din lume.

Clasa mijlocie din Arabia Saudită este puternic lovită de criza petrolieră, executivul de la Riyadh începând deja să reducă salariilor personalului administrativ, pentru a se lupta cu un deficit bugetar din ce în ce mai mare. De altfel, discuţii cu privire la o diversificare a economiei ţării conduse de familia Saud au apărut tot mai des în spaţiul public – după ce prinţul Mohammed bin Salman, 31 ani, a susţinut că dependenţa de petrol a ţării trebuie redusă.

Încetinirea creşterii economice din China, a cărui apreciere a economiei a fost în 2015 de 6,9 % - cea mai mică din ultimii 25 de ani- poate pune presiune pe cererea de petrol, susţin unii analişti, în timp ce întreg sectorul mărfurilor lumii a fost zdrunciat la începutul acestui an – până când guvernul de la Beijing s-a angajat să sprijine sectorul economic şi date privind producţia industrială a Chinei au mai linisţit investitorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO