Burse - Fonduri mutuale

Atenţie! Pe Bursă cad avioane! Acţiunile care „au decolat“ în ultimele zile au terminat benzina

Atenţie! Pe Bursă cad avioane! Acţiunile care „au decolat“ în ultimele zile au terminat benzina

Atenţie! Pe Bursă cad avioane! Acţiunile care „au decolat“ în ultimele zile au terminat benzina

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

09.06.2011, 23:50 4866

Cinci acţiuni din sectorul petrochimic îi uimesc pe investitori,dar şi pe brokeri, care nu găsesc o justificare clară pentrucreşterile fulminante ale acestora în ultimele şedinţe.

Dacă la început creşteau numai acţiunile combinatului chimicOltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), treptat în hora aprecierilor de 15%pe zi s-au alăturat acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), respectivtitlurile terminalului de produse petroliere Oil Terminal Constanţa(OIL), divizia de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR)şi cele ale casei de comerţ cu produse petrolierePetrolexportimport (PEI).

După un avans de 52% înregistrat în doar trei zile, acţiunileOil Terminal erau ieri printre cele mai tranzacţionate de pe piaţă,valoarea transferurilor cu titlurile terminalului din Constanţaatingând 6,4 mil. lei, cel mai mare rulaj zilnic înregistrat de lalistarea companiei în anul 1998. Totuşi cotaţia la care au ajunsieri acţiunile companiei, de 0,3685 lei/unitate, se află mult subcotaţia înregistrată pe maximele din vara anului 2007.

Brokerii recomandă prudenţă şi spun că avansul agresiv alacestor titluri nu este susţinut nici fundamental şi nici desentimentul investitorilor, în condiţiile în care majoritateaindicilor Bursei înregistrau ieri la aceeaşi oră corecţii de pânăla 1,7% pe BET-FI şi de 0,7% pe indicele BET.

Spre finalul şedinţei, unele dintre acţiuni au înregistratscăderi puternice, Oltchim şi RRC pierzând peste 10%.

"Creşterile acestea agresive nu mi se par motivate de factorifundamentali şi nici de sentimentul general al pieţei pentru căacţiunile mari nu participă la creşteri. Dacă ar fi fost cevafundamental, ar fi trebuit să crească şi titlurile OMV Petrom, darnu se întâmplă acest lucru. Nu a avut loc nimic spectaculos care săconducă la asemenea creşteri. Poate fi un investitor instituţionalinteresat de respectivul sector sau pot fi speculatori. Riscul estemare pentru că orice creştere importantă este însoţită şi deriscuri mari. Investitorul se poate opri oricând din cumpărare şis-a terminat cu creşterile şi nu numai asta, dar apoi vin scăderila fel de rapide", spune Răzvan Paşol, directorul general alIntercapital Invest.

De aceeaşi părere este şi Adrian Danciu, şeful departamentuluide analiză din cadrul firmei de intermediere Broker Cluj, careconsideră că aceste evoluţii sunt iraţionale.

"Este clar că atitudinea investitorilor este una iraţională.Probabil există unele aşteptări din partea investitorilor, dar cândvorbim de creşteri consecutive cu maximul de variaţie şi volumedestul de ridicate, acest lucru nu indică o atitudine raţională.Fundamental nu găsesc o justificare pentru creşteri. Nu existăconsiderentele că acest sector va avea o profitabilitate ridicatăîn perioada următoare", explică Danciu.

Brokerii spun că preţurile celor mai multe acţiuni de pe piaţăsunt destul de mici, mai ales în cazul acestor acţiuni care s-auaflat într-un con de umbră de mai mulţi ani şi din cauză că îngeneral sunt foarte puţin lichide, astfel că s-ar justifica anumitecreşteri, dar nu la nivelul celor înregistrate în ultimeleşedinţe.

"Preţurile oricum erau mici la majoritatea dintre acţiuni,înainte de creşterile acestea se situau la 20%-30% din valorile depe maximele Bursei, dar nu înţeleg cum au stat la aceleaşi niveluritimp de un an şi deodată au devenit interesante. Să spunem că laOltchim ar fi o explicaţie, dar şi la acţiunea aceasta preţuriledin piaţă au ajuns la nişte niveluri care nu au mai fost atinseniciodată. Pe Rompetrol Rafinare mă gândesc că ar fi vorba de ospeculaţie legată de faptul că statul ar putea vinde acţiunile laun preţ cel puţin cât valoarea nominală. Cred că avansul acţiunilorRompetrol Well Service este prin simpatie cu RRC, dar pentrucreşterea acţiunilor Oil Terminal nu găsesc nicio explicaţie",spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFBFinwest.

Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au crescut şi ieri cu15%, până la un preţ de 2,325 lei/unitate, în condiţiile în care lafinele anului trecut acestea se tranzacţionau la un preţ de aproape12 ori mai redus, respectiv 0,203 lei. La închidere, însă,titlurile Oltchim au fost cotate la 1,8 lei, cu 22% sub nivelulmaxim atins pe parcursul zilei.

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) erau ieri deja la a cinceaşedinţă consecutivă de apreciere cu 15%, iar preţul a ajuns înpreajma valorii nominale, de 0,1 lei/unitate, nivel care nu a maifost atins de la începutul anului 2008, dar au închis la 0,0755lei. Brokerii atrag atenţia şi spun că este posibil ca speculatoriisă împingă preţurile în sus doar pentru a determina şi alţiinvestitori să intre la cumpărare şi a profita astfel de pe urmaavansului de preţ marcându-şi exitul din piaţă la un preţsuperior.

Cum funcţionează mecanismul creşterilor speculative

La început speculatorii achiziţionează titluri ale unor companiipuţin lichide de pe piaţă astfel că din cauza ordinelor mici lavânzare cotaţia atinge repede pragul maxim de variaţie permisîntr-o şedinţă, de 15%.

Creşterile mari atrag atenţia din ce în ce a mai multorinvestitori de pe Bursă care dorind să profite de aprecierileputernice intră la cumpărare.

Ca urmare, acţiunile cresc pe volume din ce în ce mai mari, iarapoi cei care au cumpărat iniţial acţiuni îşi vând deţinerile şicreează presiune la vânzare.

Efectul marcărilor de profit se propagă şi la ceilalţiinvestitori care speriaţi de corecţii încearcă să iasă punând şimai multă presiune pe cotaţii, iar trendul se inversează cel puţinpână când acţiunile revin din nou la nişte niveluri justificate dinpunctul de vedere fundamental.

Cei care au cumpărat acţiunile pe maxime riscă astfel să rămânămultă vreme cu ele în portofoliu la preţuri mult mai mici sau săvândă mult în pierdere.

Acţiunile combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea au crescutaproape necontenit de la jumătatea lunii februarie pe fondulspeculaţiilor privind privatizarea companiei programată deMinisterul Economiei în 2012 la presiunile FMI. Ulterior compania aanunţat că negociază cu Petrom achiziţia rafinăriei Arpechim dinPiteşti. Creşterile acţiunilor Oltchim din acest an ar putea avealegătură şi cu faptul că firma şi-a dublat afacerile în primultrimestru, la 464 mil. lei (110 mil. euro) şi şi-a diminuat de 20de ori pierderile în acelaşi interval. În ultima vreme nemţii de laPCC SE, acţionarul minoritar al companiei care doreşte să preiaOltchim de la stat, a realizat achiziţii aproape zilnice de acţiunide pe Bursă alimentând cotaţia acţiunilor de pe piaţă. Nemţii vorsă-şi consolideze poziţia în companie pentru asigurarea uneipoziţii avantajoase în procesul de privatizare.

Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au revenit în ultimasăptămână brusc în atenţia investitorilor după ce s-au aflatîntr-un con de umbră timp de circa un an de când acţionarulmajoritar KazMunaiGaz a derulat o ofertă de preluare prin care aachiziţionat 18,2% din acţiunile Rompetrol Rafinare la un preţ de0,0751 lei/unitate. Speculaţiile investitorilor pe aceste acţiunisunt legate de o posibilă vânzare de către stat a acţiunilor pecare le deţine în companie după ce kazahii au hotărât săconvertească datoriile pe care le deţineau la stat în acţiuni,oferind acestuia 45% din companie.

Avansul titlurilor Rompetrol Well Services, divizia de serviciipetroliere a grupului Rompetrol, ar putea fi efectul de contagiuneal creşterilor consemnate de titlurile Rompetrol Rafinare, evoluţiacelor două companii influenţându-se reciproc chiar dacă rezultatelefinanciare au fost mai mult în contradictoriu în ultimii ani.Comparativ cu celelalte companii care au înregistrat creşteri,Petros este o companie profitabilă, firma înregistrând în ultimaperioadă o îmbunătăţire la nivelul indicatorilor financiari.

Creşterile acţiunilor Oil Terminal din ultima vreme pe volumerecord ar putea fi determinate de ieşirea unui acţionar dincompanie care vrea să vândă un pachet mai mare de acţiuni.Acţiunile companiei se numără printre titlurile puţintranzacţionate de investitori din cauză că nu a înregistrat înultimii ani performanţe spectaculoase şi profitabilitateaactivităţii a fost în general destul de redusă. Oil Terminal estecel mai mare terminal de produse petroliere din portul Constanţa şieste controlat de stat.

Casa de comerţ cu produse petroliere PetrolexportimportBucureşti s-a aflat în ultimii ani pe pierdere în ciuda dinamiciipozitive a afacerilor, care au ajuns anul trecut la 360,7 mil. lei.Compania s-a menţinut pe pierdere şi în primul trimestru, cu unrezultat negativ de 337.000 de lei. Rezultatele companiei nu auimpresionat în ultimii ani investitorii, astfel că acţiunile caseide comerţ se numără printre titlurile puţin tranzacţionate. Circa76% din acţiunile companiei sunt controlate de un off-shore dinInsulele Virgine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO