Burse - Fonduri mutuale

Au trecut opt ani de la începutul oficial al crizei financiare. Deşi au recuperat pierderile, pieţele nu mai sunt la fel. Bursa de la Bucureşti a crescut cu 45%, dar faţă de 2007 încă are o pierdere de 35%

Au trecut opt ani de la începutul oficial al crizei...

Autor: Dan Grigore Ivan

15.09.2016, 00:08 728

Falimentul Lehman Brothers, banca înfiinţată de către trei fraţi în 1850, este considerată drept startul oficial al celei de-a doua crize financiare ca magnitudine din ultima sută de ani.

Astfel, după ce în prima jumătate a lui 2008 acţiunile Lehman Brothers se depreciaseră cu peste 73%, iar banca anunţa pierderi de 3,9 miliarde dolari, Bank of America şi Barclays erau gata să preia cu totul Lehman, însă s-au lovit de refuzul autorităţilor britanice, care au invocat reglementările din Regatul Unit ce împie­dicau o asemenea tran­zacţie.

Astfel, pe 15 sep­tem­brie, a patra bancă de investiţii a Sta­telor Unite a declarat fali­mentul, primul semn că turbulenţele se­rioase de pe pieţe finan­ciare care începuseră în august 2007 se vor con­cretiza într-o criză serioasă.

De pe 15 septembrie 2008 şi până pe 6 martie 2009, ziua în care indicele S & P 500 a atins cel mai scăzut nivel, referinţa bursei americane a co­borât cu 45%, în timp ce majoritatea cla­selor de active din întreaga lume s-au depreciat cu o viteză nemaiîntâl­nită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO