Burse - Fonduri mutuale

Aurul a început cu stângul luna februarie

Aurul a început cu stângul luna februarie

Autor: Roxana Pricop

09.02.2015, 00:03 604

Cotaţia metalului galben a scăzut puternic în şedinţa de vineri, cu minus 2,35% până la 1.233 dolari/uncia pe bursa de la Londra, ducând astfel la un minus de 3,6% deprecierea raportată de aur în prima săptămână a lunii februarie.

Datele despre locurile de muncă din SUA, mai bune decât aşteptările analiştilor, au alimentat scăderea aurului, activ folosit în mod tradiţional drept adăpost de veştile proaste care aduc corecţii pe pieţele de acţiuni. Pe de altă parte însă, cotaţia barilului de petrol s-a apreciat puternic vineri.

Scăderea cotaţiei metalului galben de la începutul acestei luni are loc în condiţiile în care aurul a avut un început bun de an, raportând o creştere de 4,4% în luna ianuarie, după ce pe 22 ianuarie a atins un maxim de 1.295 dolari/uncia. O uncie este echivalentă cu 31 de grame. Avansul din luna ianuarie a fost susţinut de intrările de bani făcute de investitori care au reacţionat la aprecierea puternică raportată de francul elveţian în raport cu euro, după ce Banca Centrală a Elveţiei a eliminat plafonul de curs valutar.

La Bucureşti, Banca Naţională a României a cotat vineri, 6 februarie, un gram de aur la 156,6 lei, cu 1,6% sub cotaţia de la începutul lunii, diferenţa dintre scăderea pe piaţa locală şi cea de pe pieţele externe fiind cauzată de aprecierea leului în raport cu dolarul american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO