Burse - Fonduri mutuale

Aurul a prins strălucire după ravagiile de pe bursa chineză

Aurul a prins strălucire după ravagiile de pe bursa...

Autor: Roxana Pricop

07.01.2016, 00:03 1423

Aurul a început cu dreptul anul 2016, marcând un câştig de 2,64% în primele zile, în contextul în care turbulenţele de pe pieţele de acţiuni, alimentate de prăbuşirea bursei chineze, au împins in­vestitorii spre active considerate sigure.

Acesta este printre cele mai bune de­buturi de an marcate de metalul pre­ţios. O uncie de aur era cotată ieri pe bursa de la Londra la un preţ de 1.088 de do­lari, cu 2,64% mai scumpă decât la fi­na­lul anului 2015. Avansul metalului gal­ben are loc după un an 2015 slab, în care uncia de aur s-a ieftinit cu 12% în do­lari. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame.

La Bucureşti, Banca Naţională a Ro­mâniei a cotat ieri gramul de aur la 146,93 lei, în creştere cu 3,7% faţă de închi­derea din 2015. Aprecierea gra­mu­lui de aur este mai mare decât cea ra­por­tată de uncie pentru că în primele zile ale anului dolarul american s-a apreciat în faţa leului, de la 4,14 pe 31 decembrie 2015 la 4,21 în şedinţa de ieri.

În timp ce aurul se apreciază, prin­cipalele pieţe de acţiuni din lume rapor­tează pierderi şi de 4% pentru acest început de an. Bursa americană are un minus de 1,5% în acest an, bursa ger­ma­nă are un minus de peste 4%, iar bursele chineze s-au corectat cu aproape 7%.

Un context similar a avut loc în luna august 2015, când prăbuşirea bursei chineze a adus corecţii negative de amploare pe bursele lumii, şi o apreciere de 2,7% a unciei de aur.

Spre deosebire de anii trecuţi, când au­rul avea de partea sa măsurile de rela­xare monetară luate de banca centrală a SUA (Fed), în acest an analiştii se aş­teap­tă la noi majorări de dobândă din partea Fed. Majorările de dobândă ală­turi de aprecierea dolarului ar putea duce uncia de aur sub pragul de 1.000 de do­lari, potrivit unor analişti interna­ţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO