Burse - Fonduri mutuale

Aurul închide luna august cu un câştig de 2,7% după măcelul de pe burse. Gramul a ajuns la 142,24 lei

Aurul închide luna august cu un câştig de 2,7% după...

Autor: Roxana Pricop

01.09.2015, 00:00 294

Uncia de aur a câştigat 2,7% în luna august, până la o cotaţie de 1.128 de dolari (4.456 de lei) pe bursa de la Londra. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame. Faţă de începutul anului aurul are însă o pierdere de peste 6% în dolari. În luna august, evoluţia cotaţiei aurului a fost sprijinită şi de măsurile de relaxare monetară luată de Banca Populară a Chinei, care a depreciat puternic yuanul.

Spre comparaţie, majoritatea pieţelor de acţiuni din lume au înregistrat scăderi puternice în august. În ciuda revenirii din august, cotaţia aurului este acum la nivelul anului 2009. În ultimul an, investitorii s-au retras masiv din acest activ în aşteptarea deciziei băncii centrale a Americii (Fed) de creştere a dobânzii de referinţă, prima majorare din ultimul deceniu.

Măsurile de relaxare monetară luate de Fed până anul trecut au alimentat un raliu al aurului. Aurul a atins maximul de 1.800 de dolar/uncia în august 2011. La Bucureşti, BNR a cotat ieri gramul de aur la un preţ de 142,24 lei, în uşoară creştere faţă de şedinţa de vineri 28 august.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO