Burse - Fonduri mutuale

Aurul şi-a adâncit declinul în aprilie

Aurul şi-a adâncit declinul în aprilie

Autor: Roxana Pricop

04.05.2015, 00:03 732

Cotaţia metalului galben s-a depreciat cu 1,8% în aprilie pe bursa de la Londra, până la un nivel de 1.175 dolari pentru o uncie (31 de grame). La Bucureşti, Banca Naţională a Ro­mâniei a cotat joi, 30 aprilie, un gram de aur la 152,8 lei, cu 1,8% mai mic faţă de 31 martie, în condiţiile în care leul s-a apreciat uşor faţă de dolarul american luna trecută.

După primele patru luni din an, cotaţia au­ru­lui are un minus de 2,5% în dolari, raportat la evo­luţia pe bursa de la Londra. La Bucureşti, gra­ţie unei deprecieri a leu­lui faţă de dolarul ame­rican, gramul de aur este cotat cu 5,5% mai sus faţă de nivelul de la începutul anului.

Evoluţia aurului din acest an a stat sub sem­nul politicilor mo­ne­tare con­trare ale băncilor cen­trale ale lumii. În timp ce banca centrală a Americii – Fed - a închis ciclul de relaxare can­titativă şi se pregăteşte de creşterea dobânzilor de referinţă, Banca Centrală Europeană a demarat un program ambiţios de achiziţii de obligaţiuni, după modelul folosit de Fed până anul trecut. Creşterea cotaţiei aurului a fost alimentată până în 2014 de politica monetară relaxată a Fed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO