Burse - Fonduri mutuale

Austriecii schimba numele celei mai mari companii din tara

20.09.2009, 23:55 22

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom Bucuresti(SNP) - cea mai mare companie din Romania, a propus schimbareanumelui companiei in OMV Petrom.
Propunerea urmeaza sa fie discutata de actionari in cadrul uneiadunari generale extraordinare, convocata pentru data de 20octombrie 2009, in care vor fi dezbatute si alte modificari aduseactului constitutiv al companiei. Schimbarea numelui companiei estecea mai importanta decizie pe care grupul OMV o ia dupa incheiereaperioadei de monitorizare post-privatizare de 5 ani. Potrivitcontractului de privatizare semnat cu statul roman in august 2004,timp de cinci ani OMV nu avea dreptul sa schimbe numele Petrom sausa vanda compania sau activele de baza ale acesteia.
OMV detine 51% din actiunile Petrom, in timp ce statul controleaza40,75% din capital prin Ministerul Economiei (20,64%) si FonduluiProprietatea (20,11%). BERD detine 2% din actiunile Petrom, iarrestul de 6,2% sunt controlate de investitori de pe Bursa. Petromeste cea mai mare companie de pe Bursa, cu o capitalizare de 3,48mld. euro. Compania a realizat anul trecut afaceri de 4,55 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO