Burse - Fonduri mutuale

AVAS vrea sa invie pe Bursa prin infiintarea Societatii de Investitii de Stat

AVAS vrea sa invie pe Bursa prin infiintarea Societatii de Investitii de Stat

Mircea Ursache

22.03.2009, 22:07 36

Mircea Ursache, presedintele AVAS, sustine ca prioritatea sa este lansarea societatii de investitii financiare care va prelua participatiile minoritare detinute de AVAS. El mai spune ca de atragerea investitorilor se va ocupa administratorul.
Infiintarea SIS ar asigura practic supravietuirea nelimitata a AVAS, in conditiile in care aceasta institutie a fost infiintata initial pe termen de 10 ani cu scopul de a vinde participatiile statului. Ulterior, existenta sa a fost prelungita, desi fiecare guvern isi asuma obiectivul de a termina privatizarea si de a desfiinta AVAS sau precursoarele sale.
AVAS a finalizat documentatia privind infiintarea unei societati de investitii financiare care sa preia cele 356 de participatii minoritare pe care autoritatea le administreaza in prezent si a trimis proiectul spre dezbatere autoritatilor si reprezentantilor pietei de capital.
Presedintele AVAS Mircea Ursache isi propune ca Societatea de Investitii de Stat sa fie listata la Bursa pana la sfarsitul anului. Societatea ar urma sa aiba sarcina de a administra si valorifica, la costuri mai mici, participatiile minoritare ale AVAS.
"Unul dintre considerentele pentru infiintarea acestei societati este neputinta AVAS de a valorifica aceste pachete minoritare, dat fiind ca legislatia privatizarii este aceeasi care se aplica si in cazul participatiilor majoritare, fiind o procedura complicata, in timp ce o societate de investitii poate sa le valorifice mult mai rapid si mai direct", a declarat Ursache intr-un interviu acordat ZF.
El mai spune ca orice prezenta noua la Bursa prezinta interes in aceasta conjunctura, dar si ca infiintarea acestei societati va reduce costurile AVAS cu administrarea participatiilor minoritare, cu reprezentarea in consiliile de administratie, costul de administrare urmand sa fie singurul cost.
Seful AVAS spera ca prin includerea in noua societate de investitii participatiile minoritare vor fi administrate mai eficient. "Pe o piata ca asta, o SIF lucreaza altfel decat un reprezentant al statului in CA sau in AGA la o societate comerciala. Un alt avantaj este ca aceasta societate va putea sa cumpere actiuni si sa-si mareasca participatiile, fiind un jucator pe piata, iar astfel si uzufructul si dividendele obtinute de la companiile din portofoliu vor fi mai mari." Legea nu permite AVAS sa cumpere actiuni si nici sa participe la majorarile de capital ale companiilor din portofoliu.
Una din problemele AVAS va fi insa vanzarea pe Bursa a acestei societati de investitii, in conditiile in care majoritatea companiilor din portofoliu sunt nelichide si netransparente, iar, asa cum recunoaste chiar seful AVAS, autoritatea nu a incasat dividende semnificative de la aceste firme in ultimii ani. Astfel, se pune problema de unde va face Societatea de Investitii de Stat rost de bani pentru a plati actionarilor dividende peste media pietei si pentru a realiza si investitii pe Bursa, asa cum se arata in documentul de prezentare, si cum va reusi AVAS sa atraga interesul investitorilor pentru aceasta societate? SIS ar urma sa se listeze in urma unei oferte publice secundare de vanzare, prin care AVAS va vinde un pachet minoritar de actiuni.
"Nu AVAS va vinde produsul, ci administratorul societatii. Nu e prioritar sa fac scenarii. Important e ca sa scoatem societatea pe piata", spune Ursache, care nu exclude ca pe parcurs societatea sa mai preia si participatii in companii unde AVAS este majoritar.
De altfel, cele mai multe participatii importante au fost trecute la inceputul anului din portofoliul AVAS in cele ale unor ministere.
In prezent, AVAS mai administreaza 36 de participatii majoritate, in cazul carora au fost demarate procedurile de privatizare.
Ursache a precizat ca un calendar al listarii SIS va fi facut public dupa consultarile cu reprezentantii SIF-urilor si ai institutiilor pietei de capital, care vor avea loc marti. Potrivit proiectului initial, noua societate va avea un capital social de 120 mil. lei si ar putea fi administrata de o societate de administrare (SAI), printr-o politica de investitii diversificata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO