Burse - Fonduri mutuale

Avocat: CNVM nu a explicat clar de ce a sanctionat atat de dur Broker Cluj

16.04.2009, 00:00 40

Specialistii in legislatia pietei de capital sustin ca motivatiile oferite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru sanctiunile fara precedent dictate impotriva Broker Cluj nu arata clar care au fost incalcarile grave ale legislatiei realizate de societatea de brokeraj, ceea ce starneste confuzie in piata.

"Fiind vorba de sanctiuni fara precedent pe piata de capital, CNVM a incercat sa le justifice cu o lista lunga de nereguli, nereguli care nu prezinta insa in clar constatarile CNVM cu privire la eventualele practici frauduloase constand in furtul activelor financiare ale clientilor, practici atat de mediatizate la inceputul anului in legatura cu activitatea sucursalei Deva si care pana de curand erau incriminate inclusiv de reglementarile CNVM. Or, in contextul in care acum CNVM aplica sanctiunea cea mai grava posibil, respectiv retragerea autorizatiei sucursalei Deva, nu putem decat presupune ca practicile frauduloase initial alegate au fost confirmate de realitate, insa ramanem la nivelul presupunerilor intrucat nu se regasesc printre multele motive invocate de CNVM desi prin gravitatea extrema a acestora justifica prin ele insele sanctiunea maxima", explica Narcisa Oprea, seful departamentului de piete de capital din cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
Broker Cluj a fost amendata cu 723.700 de lei de catre CNVM, iar 22 de angajati ai societatii, printre care directorul general Petru Prunea si directorul general adjunct Adrian Ceuca, au primit amenzi in valoare totala de 120.000 de lei si interdictia de a mai activa pe piata de capital pentru perioade cuprinse intre 1 an si 5 ani. CNVM si-a motivat deciziile printr-o lista de 68 de nereguli constatate la Broker si sucursalele sale, in urma unui amplu control derulat de institutia de supraveghere a pietei de capital. "E interesant ca 80-90% din neregulile descoperite la Broker sunt probleme marunte, formale, iar cele cateva aspecte de fond, cum ar fi nerespectarea segregarii activelor sau utilizarea activelor clientilor fara acordul acestora, sunt neclar explicate de CNVM", sustine Oprea. Ea crede ca multitudinea de nereguli adunate in ordonantele CNVM deruteaza intermediarii si nu permite pietei sa aiba o predictabilitate cu privire la gravitatea sanctiunilor aplicate de institutie prin raportare la neregulile constatate.
"Astazi in mod justificat conducatorul unui intermediar se poate intreba "daca maine CNVM constata ca la societatea pe care o conduc s-au savarsit 35 de neregularitati, toate comparabile cu cea constand in neactualizarea paginii de internet, risc excluderea din piata?" Raspunsul la aceasta intrebare ramane in continuare un mister."
Printre neregulile mai grave constatate de CNVM la Broker se numara faptul ca nu a evidentiat distinct disponibilitatile proprii de cele ale clientilor si ca a efectuat transferuri intre conturile proprii si cele ale clientilor fara acordul acestora. Lista cuprinde insa si nereguli minore, cum ar fi faptul ca firma nu si-a actualizat site-ul de internet. In aceste conditii, apare intrebarea daca o societate de brokeraj poate functiona pe piata romaneasca cu respectarea intru totul a legislatiei.
"Cu certitudine obligatia intermediarilor de a respecta toate regulile care ii guverneaza nu este o misiune imposibila. Admit faptul ca nu este nici o misiune usoara, insa in contextul in care au optat pentru aceasta arie de activitate in care gestioneaza practic bunuri care nu le apartin, nivelul de rigoare este si trebuie sa fie unul foarte ridicat", conchide Narcisa Oprea.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO