Burse - Fonduri mutuale

Azomureş ar putea să plătească dividende record de 219 mil. lei

Autor: Andrei Chirileasa

11.04.2012, 18:19 932

Fondul Proprietatea (FP), principalul acţionar minoritar al producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO), a propus ca societatea să distribuie dividende de 219 mil. lei (50 mil. euro) din profitul net record realizat anul trecut.

Azomureş a raportat anul trecut câştiguri de 365 mil. lei (86 mil. euro) la afaceri de 1,625 mld. lei (383 mil. euro).

Dividendul brut pe acţiune ar fi de 0,4165 lei şi ar reprezenta 21,7% din preţul actual al acţiunilor, de 1,92 lei.

Pentru a fi pusă în practică, propunerea trebuie să fie agreată şi de noul acţionar majoritar al companiei, grupul elveţian Ameropa Holding, care a preluat recent 76% din acţiunile Azomureş de la acţionarii turci care au controlat combinatul în ultimii zece ani.

Elveţienii, care nu au anunţat cât au plătit pentru preluarea Azomureş, ar putea fi de acord cu distribuirea de dividende, care le-ar permite să recupereze imediat o parte din banii plătiţi. Azomureş este evaluată în prezent pe bursă la 231 mil. euro, iar pachetul preluat de elveţieni valorează 175 mil. euro, însă unii analişti din piaţă susţin că Ameropa a plătit mai mult.

Ameropa şi-a numit imediat reprezentanţii în conducerea Ameropa, însuşi Andreas Zivy, proprietarul grupului, preluând conducerea Consiliului de Administraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO