Burse - Fonduri mutuale

Banca Japoniei anunţă miercuri următorul pas, pieţele îşi îndreaptă privirea spre Tokio

Banca Japoniei anunţă miercuri următorul pas, pieţele...

Autor: Dan Grigore Ivan

20.09.2016, 00:04 779

Banca Japoniei, a cărei tradiţie privind lupta cu deflaţia durează de peste 20 de ani, va anunţa miercuri dacă va accelera stimulentele, fie prin mic­şorarea ratei de dobândă monetară sub -0,1%, fie prin achiziţionarea de obligaţiuni.

Întrebarea dominantă care planează asupra pieţelor financiare în aceste zile constă mai ales în moda­litatea pe care o vor adopta oficialii de la Tokio, vreun derapaj de la linia relaxării monetare nefiind creditat cu o probabilitate foarte mare de către analişti.

Ce se întâmplă la Tokio ar putea deveni un model şi pentru alte mari bănci centrale ale lumii. Măsurile pe care le iau japonezii ar putea fi urmate nu în foarte mult timp şi de către omologii americani.

Haruhiko Kuroda, preşedintele băncii centrale japoneze, a anunţat că miercuri va prezenta un raport care analizează efectele nedorite pe care le-a generat politica dobânzii negative şi mai ales cum poate banca să reme­dieze sau să restrângă aceste derapaje.

De altfel, criticii politicii pe care o conduce Kuroda atrag atenţia că multe dintre măsurile Băncii Japo­neze nu îşi ating ţinta, de exem­plu, yenul ajun­gând să se aprecieze cu peste 15% în faţa dolarului sau a monedei unice euro­pene de la începutul acestui an - fapt ce pune presiune pe exporturile niponilor.

Băncile au fost printre cele mai afectate de efectele dobânzilor nega­tive, micşorarea acestora erodândul-le şi mai tare profiturile deja anemice. În acelaşi timp, fondurilor de pensii, ale căror strategii sunt prin definiţie orientate către un orizont de timp cât mai lung, suferă din cauza randa­men­telor care tind spre zero în cazul obli­ga­ţiunilor pe termen lung - unul din­tre cele mai întâlnite instrumente finan­ciare în portofoliul acestor fonduri. Astfel, Banca Japoniei ar putea reacţiona prin măsuri care ar conduce la aprecierea randamentelor bondu­rilor pe termen lung prin cumpărarea obli­gaţiunilor pe termen scurt şi redu­cerea poziţiilor asupra celor pe ter­men lung. Dan Grigore Ivan

Astfel, se încearcă o mă­rire a ecartului dintre randamentele celor două tipuri de bonduri, care în momentul de faţă tind să fie egale, ceea ce produce probleme întregului sec­tor bancar comercial şi se poate transforma, dacă continuă trendul şi randamentele pe termen lung devin mai mici decât pe cele ter­men scurt, într-un indicator care prevesteşte recesiunea.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă Kuroda va înainta aceste propuneri şi mai ales cum o va face, având în vedere că astfel de operaţiuni ţin mai mult de un context monetar definit de înăsprire, nu de relaxare - poziţie în care se află în acest moment Banca Japoniei.

Decizia băncilor centrale din aceste zile este cu atât mai aşteptată cu cât un fenomen destul de rar s-a putut observa pe pieţe financiare recent. În general, bondurile şi acţiunile se mişcă în direcţii diferite, însă în ultimele săp­tă­mâni au fost momente când această axiomă nu a mai funcţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO