Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a detronat Fondul Proprietatea în topul celor mai valoroase companii listate

Banca Transilvania a detronat Fondul Proprietatea în...

Autor: Roxana Pricop

08.04.2016, 00:08 4148

Banca Transilvania a devenit a treia cea mai valoroasă companie de la bursa din Bucureşti, cu o capitalizare de 8,35 mld. lei, devansând Fondul Proprietatea. Ascensiunea băncii are loc în condiţiile în care acţiunile sale au gonit cu 45% în ultimul an, în timp ce capitalul şi acţiunile fondului au raportat scăderi. În anul 1997, când s-a listat la bursă, Banca Transilvania valora mai puţin de 15 milioane de lei.

Doar 20 de milioane de lei despart Banca Transil­va­nia (TLV), a treia bancă din sistemul ban­car după active, de Fon­dul Proprietatea (FP) pe bursă. Capi­tali­zarea bursieră a Băncii Transilvania, cal­culată ca produs dintre preţul ac­ţiu­nilor şi numărul total de acţiuni din ca­pi­talul social, a atins ieri valoarea de 8,35 mld. lei. Spre comparaţie, capitali­zarea bursieră a fondului era ieri de 8,33 mld. lei, echivalentă poziţiei a patra în clasa­men­tul celor mai valoroase com­panii de pe bursă. Poziţia a cincea este deţinută de BRD cu o capitalizare de circa 7 mi­liarde de lei. BRD dispune de active mai mari decât cele ale BT, cu circa 2 mld. lei, însă pe bursă investitorii apreciază că BT este mai valoroasă decât BRD.

Ascensiunea Băncii Transilvania pe podiumul celor mai valoroase companii listate este cu atât mai notabilă cu cât banca face parte din puţinii emitenţi privaţi, fiind un business antreprenorial pronit în anul 1994.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO