Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a devenit al doilea acţionar al Broker Cluj cu 6,9%

Banca Transilvania a devenit al doilea acţionar al Broker Cluj cu 6,9%

Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

25.05.2012, 00:04 930

Banca Transilvania (TLV) a preluat un pachet de 6,9% din acţiunile firmei de intermediere Broker Cluj (BRK), conform unei raportări transmise Bursei de Valori Bu­cureşti. După anunţ, acţiunile Broker au crescut ieri pe bursă cu 8,9%, la 0,1 lei.

Pachetul valorează în prezent pe bursă circa 2,34 mil. lei şi face ca Banca Transilvania să devină unul dintre cei mai mari acţionari ai firmei de brokeraj din Cluj. Banca a preluat acţiunile după ce unul dintre fon­datorii Broker, Gheorghe Carţiş, nu a mai putut să returneze un credit contractat de la bancă pentru care pusese acţiunile drept garanţie. Banca Transilvania a încercat fără succes să vândă acest pachet de acţiuni pe bursă la începutul anului, pentru a-şi recupera banii.

Banca Transilvania deţine propria firmă de brokeraj, BT Securities, care este unul dintre cei mai puternici rivali ai Broker în Cluj, dar şi în ţară, cele două firme de brokeraj având portofolii de clienţi asemănătoare. Broker ocupă locul şase în topul brokerilor după primele patru luni ale anului, cu tranzacţii de 254 mil. lei, în timp ce BT Secu­rities a avut în primele patru luni tranzacţii de 411 milioane de lei, ocupând locul patru în top.

Cel mai mare acţionar al Broker este în prezent SIF Mun­tenia, care deţine 12,5% din acţiuni, iar SIF Moldova are o participaţie de circa 5%. Broker are în prezent o capitalizare de 33,8 milioane de lei (7,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO