Banca Transilvania a raportat profit în creştere cu 23% în primul trimestru

1 mai 2014 Autor: Roxana Pricop

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) a încheiat primul trimestru cu un profit net de 103,4 mil. lei (23 mil. euro), acesta fiind cel mai bun început de an din istoria băncii. Câştigul record din primele trei luni a fost alimentat  de creşterea veniturilor nete din dobânzi şi comisioane cu circa 20% faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Banca din Cluj a surprins din nou investitorii anun­ţând un profit net de 103,4 milioane de lei în primul trimestru al anului, cu 22,6% peste rezultatul raportat în acelaşi interval al anului trecut. Câştigul din primele trei luni se înscrie în planul bugetat pe acest an de a face cel mai mare profit din istorie, de 512 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania S.A.

Avansul înregistrat de profitul net a fost alimentat de creşterea cu 19% a veniturilor operaţionale până la 424,7 mil. lei, faţă de o creştere de 11,9% a cheltuielilor operaţionale până la circa 200 mil. lei. Principala sursă de venit pentru bancă sunt veniturile nete din dobânzi, care au avansat până la 275,8 mil. lei, mai mari cu 19,6% faţă de acelaşi interval al anului trecut, în condiţiile în care dobânzile plătite de bancă la depozitele atrase s-au redus mai mult decât cele pe care banca le încasează la creditele acordate. Veniturile nete din speze şi comisi­oane au fost de 91,1 mil. lei, cu 14% mai mari decât în primul trimestru din 2013.

În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, cea mai mare pondere este deţinută de cheltuielile cu provizioanele, în valoare netă de 102 mil. lei la 31 martie, mai mari cu 12% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 12,97% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul primului trimestru, fiind sub media sistemului bancar din România. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare reprezintă 123,4%, având un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.05.2014

 

Cuvinte cheie:
banca transilvania
, profit
, crestere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide