Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a stagnat pe creditare si a facut doar un milion de lei profit in T1

Banca Transilvania a stagnat pe creditare si a facut doar un milion de lei profit in T1

Robert Rekkers, director general la Banca Transilvania: Vrem sa dam credite, dar clientii cu adevarat eligibili sunt putini. Din martie am redus dobanzile la lei cu 1-1,5%.

30.04.2009, 19:32 23

Banca Transilvania din Cluj (TLV), principala institutie de credit cu capital privat romanesc si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 85 mil. lei, dar in primul trimestru a obtinut un castig de doar 1,015 mil. lei, in conditiile in care provizioanele constituite pentru creditele neperformante, de circa 91 mil. lei, au anulat cea mai mare parte a profitului operational al bancii.

In primul trimestru al anului trecut, profitul net s-a ridicat la 49,3 mil. lei.
Contextul economic nefavorabil si ratele ridicate ale dobanzilor au inghetat aproape complet creditele acordate de banca din Cluj, cifrele publicate aratand ca plasamentele la clientela (reprezentand creditele acordate) au crescut cu doar 79 mil. lei in primul trimestru, adica cu 0,7%, cresterea fiind insa anulata de provizioane. Cu alte cuvinte, creditele nou acordate in primele trei luni ale anului abia au acoperit creditele ajunse la scadenta in aceeasi perioada si creditele care au devenit neperformante. In comparatie, in primul trimestru din 2008, cresterea soldului creditelor a fost de 1,135 mld. lei, sau 13%.
 
Rekkers: Nu avem cui sa dam credite
"Vrem sa dam credite, dar clientii cu adevarat eligibili sunt putini. La persoanele fizice a scazut foarte mult cererea, iar pe segmentul de persoane juridice suntem mai selectivi. Dobanzile ridicate din piata au condus la aceasta situatie. Noi am inceput din luna martie sa reducem dobanzile la credite, iar la lei nivelul acestora a scazut cu 1-1,5%", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. El mai spune ca este necesar ca BNR sa dea macar un semnal privind reducerea dobanzii de referinta. "Cred ca mai este loc pentru reducerea dobanzilor la lei. Asteptam aceste masuri de la BNR, macar gradual", a precizat Rekkers.

Cum au crescut activele cu 15%
In ciuda stagnarii creditarii, activele Bancii Transilvania au crescut cu 15% in T1, la 19,56 mld. lei. Cresterea s-a bazat pe atragerea de noi depozite, in valoare de circa 760 mil. lei si pe imprumuturi de 1,6 mld. lei de la institutii financiare, banii fiind plasati in titluri de stat si alte instrumente bancare (circa 2,06 mld. lei). "In conditiile in care cererea de credite nu este mare, trebuie sa plasam banii in instrumente lichide. A fost o politica potrivita pentru aceasta perioada. Finantarile reprezinta tranzactii repo in sistemul bancar din Romania, cu BNR si alti jucatori din piata", explica Rekkers. El mai spune ca prin aceste operatiuni banca si-a intarit pozitia de lichiditati fiind pregatita in cazul in care revine cererea pentru creditare si se asteapta la o ameliorare a situatiei incepand din trimestrul al treilea.
 
Principalul obiectiv este controlul costurilor
Veniturile totale ale Bancii Transilvania au avansat in T1 cu 17%, la 261 mil. lei, in timp ce costurile totale (exceptand provizioanele) au inregistrat o crestere de 1%, la 169 mil. lei. Cheltuielile salariale au scazut cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 81,7 mil. lei, aceasta fiind prima scadere, dupa ani buni in care banca si-a extins in permanenta reteaua si numarul de salariati.
"Vrem sa fim eficienti si ne concentram pe controlul costurilor. Nu avem un plan mare de restructurare, dar am mai inchis unele unitati care nu aveau activitate", a precizat Rekkers.
 
Actionarii au hotarat: prag de 10% si dividende de 50 mil. lei
Actionarii Bancii Transilvania au aprobat miercuri majorarea pragului maxim de detinere de la 5% la 10%, la propunerea BERD, cel mai important actionar al bancii, cu 15% din capital. Initial, actionarii propusesera eliminarea in totalitate a pragului, dar BERD s-a opus.
De asemenea, actionarii au aprobat propunerea privind distribuirea de dividende in valoare de 50 mil. lei din profitul anului trecut, care s-a ridicat la 396,8 mil. lei. Dividendul brut va fi de 0,047 lei/actiune.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO