Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania cere 120 mil. lei cash de la actionari si vrea sa mearga la Viena. Cum comentati?

Banca Transilvania cere 120 mil. lei cash de la actionari si vrea sa mearga la Viena
25.03.2010, 23:03 25

Banca Transilvania (TLV), singura banca privata din top 10 careeste controlata de investitori locali, incearca sa stranga 120 mil.lei (29 mil. euro) de la actionari printr-o majorare de capital,concomitent cu includerea in capitalul social a profiturilornedistribuite din ultimii doi ani, in valoare de 174 mil. lei (42,4mil. euro) si a unor prime de capital din majorarile anterioare, de97 mil. lei (23,8 mil. lei).

In urma operatiunii, a carei valoare totala se va ridica la391,5 mil. lei (peste 95 mil. euro), Banca Transilvania va avea celmai mare capital social dintre bancile de pe piata, de 1,47 mld.lei (361 mil. euro).

"Este o masura defensiva, nu ofensiva. Situatia economica nu edeloc roza si noi vrem sa fim mai precauti decat in vremurinormale", a declarat Horia Ciorcila, presedintele si fondatorulBancii Transilvania, care controleaza circa 4,9% din actiuni.

Dupa doi ani de criza, majoritatea bancilor locale incearcasa-si consolideze capitalurile pentru a face fata volumului tot maimare de credite neperformante. Banca Transilvania a pus deoparteanul trecut provizioane de circa 125 mil. euro aferente creditelorneperformante, care i-au redus puternic profitul si au muscat dinvaloarea capitalurilor proprii. Cu aceeasi situatie s-au confruntatmajoritatea bancilor de pe piata. Chiar si BCR, cea mai mare bancalocala, a hotarat sa nu mai distribuie dividende si ar putea atragecapital de la actionari, in timp ce BRD-SocGen, a doua banca de pepiata, a redus puternic valoarea dividendelor, iar Bancpost siAlpha Bank au facut deja majorari de capital.

Spre deosebire de bancile care au in spate grupuri financiarestraine, la care pot apela pentru imprumuturi, Banca Transilvaniaare un actionariat fragmentat si principala sursa de finantare oreprezinta capitalizarea profiturilor si banii atrasi de lainvestitori prin majorari de capital. Cel mai mare actionar esteBERD, cu 14,6% din actiuni, urmata de Bank of Cyprus, care acumparat anul trecut 9,5% din actiuni.

Banca din Cluj, care este a cincea companie de pe Bursa de laBucuresti dupa capitalizare, mai cere acordul actionarilor pentrulistarea pe Bursa din Viena, masura prin care urmareste crestereavizibilitatii. Actiunile TLV au crescut cu 4,8% dupa anuntul deieri, capitalizarea atingand 637 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO