Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania merge pe reţeta clasică: majorare de capital şi răscumpărări de acţiuni

Banca Transilvania merge pe reţeta clasică: majorare de...

Autor: Andrei Chirileasa

27.03.2014, 00:00 2223

Banca Transilvania (TLV) le propune acţionarilor majorarea capitalului social cu 352,7 milioane de lei (78,2 mil. euro), prin încorporarea profitului net obţinut de bancă în 2013. Acţionarii ar urma să primească 16 acţiuni noi, cu titlu gratuit, la fiecare 100 de acţiuni deţinute, data de înregistrare pentru identificarea acţionarilor care vor participa la această operaţiune fiind 30 mai 2014.

Majorările de capital prin încorporarea profitului şi distribuirea de acţiuni gratuite a devenit deja o regulă la Banca Transilvania, care a reuşit folosind această reţetă şi prin atragerea de finanţări de pe piaţa de capital (prin emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni) să ajungă a treia bancă de pe piaţa locală după active. Pe ordinea de zi a AGA din 29 aprilie este şi aprobarea răscumpărării unui pachet de 17 milioane de acţiuni proprii (0,77% din capitalul social) în vederea distribuirii lor către salariaţii băncii. Şi răscumpărările au intrat în tradiţie pentru Banca Transilvania, programul de răscumpărări propus fiind al patrulea.

Primele răscumpărări au fost în 2011, aceste operaţiuni contribuind în ultimii ani la susţinerea preţului acţiunilor. Titlurile TLV erau cotate ieri la 1,708 lei, capitalizarea băncii fiind de 843 mil. euro. Principalii acţionari ai băncii sunt BERD, cu aproape 15% din acţiuni, Bank of Cyprus, cu 9,5%, Horia Ciorcilă, preşedintele CA şi unul dintre fondatorii băncii, cu 5%, SIF-urile şi IFC, cu participaţii de până la 5%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO