Burse - Fonduri mutuale

Bancherii de pe Wall Street către investitorii străini: „Dacă vă place Polonia, atunci veţi iubi România“

Bancherii de pe Wall Street către investitorii străini: „Dacă vă place Polonia, atunci veţi iubi România“

Lucian Anghel, şeful Bursei de Valori Bucureşti, a spus că listarea companiilor de stat e crucială într-o economie care se bazează pe finanţarea bancară, de faţă fiind reprezentanţi ai giganţilor mondiali Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup şi Société Générale

Autor: Roxana Pricop

24.02.2012, 00:07 5976

Bancherii de investiţii ai marilor grupuri financiare Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup şi Société Générale, prezenţi joi la seminarul "Finan­ţarea prin bur­să. Un impuls pentru economia naţională", organizat de ZF în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, au dat asigurări că investitorii străini sunt interesaţi să cumpere acţiunile pe care statul le scoate la vânzare prin bursă la companiile ener­getice, iar ei sunt dispuşi să îşi folosească expertiza pentru ca aceste privatizări să se încheie cu succes.

"Eu le-aş spune investitorilor că dacă îţi place Polonia, atunci vei iubi România. Nu preţul, ci cât de eficientă este o privatizare contează. Succesul unei privatizări înseamnă că a fost câştigată încrederea investitorilor care vor reveni să cumpere pachete suplimentare de acţiuni atunci când statul va încerca din nou să vândă acţiuni pe bursă", a declarat Laurent Cassin, şeful diviziei CEEMEA equity capital markets la grupul francez Société Générale.

Reprezentantul Goldman Sachs, banca americană de investiţii angajată alături de Erste-BCR şi Raiffeisen International pentru vânzarea a 15% din Romgaz, a atras atenţia că reuşita unei privatizări depinde şi de implicarea salariaţilor în proces, care pot primi acţiuni la companiile privatizate. La fel de importantă este şi atragerea investitorilor de retail, pentru că fondurile străine de investiţii se uită la interesul care există pe plan local pentru oferte.

Guvernul a anunţat un plan ambiţios de privatizări pentru 2012: vânzarea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 15% din acţiunile pe care le deţine la transportatorii naţionali deja listaţi Transelectrica şi Transgaz programată pentru a doua jumătate a lunii martie, respectiv finele lunii aprilie, pentru ca în luna octombrie să urmeze vânzarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

În schimb, pentru revânzarea a 9,84% din Petrom şi vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz, Florin-Laurenţiu Vlădan, şeful Oficiului, nu a avansat un termen. Nu este însă prima dată când statul promite că vinde acţiuni la aceste companii, şi anul trecut statul s-a angajat să le listeze, însă procedurile au fost amânate, cu excepţia ofertei Petrom care a eşuat.

"Vom continua procesul de privatizare şi vom respecta termenele. Economia României are o şansă importantă prin aceste câteva privatizări reuşite", a afirmat Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Despre importanţa acestor privatizări pentru economie a vorbit şi Lucian Anghel, şeful Bursei de Valori Bucureşti. "Dacă vom reuşi să încheiem cu succes ofertele, atunci ne putem gândi să atragem campioni naţionali pentru a se lista la bursă şi care astfel să obţină finanţare pentru a crea noi locuri de muncă şi pentru a contribui la creşterea economică", a spus noul preşedinte al BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO