Burse - Fonduri mutuale

Bancherii de pe Wall Street îşi vând acţiunile pe bandă după alegerea lui Trump

Bancherii de pe Wall Street îşi vând acţiunile pe...

Autor: Ştefan Stan

24.01.2017, 12:58 1040

Executivii de la unele dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street au vândut acţiuni de aproape 100 de milioane de dolari de la alegerea lui Trump ca preşedinte, record pentru ultimii zece ani în aceeaşi perioadă, potrivit Wall Street Journal.

Vânzarea masivă de acţiuni a venit în condiţiile în care acţiunile au început să crească puternic după alegerile din 9 noiembrie, pe fondul aşteptărilor legate de scăderea taxelor şi politici economice pro-creştere. Indicele KBW Nasdaq Bank a crescut cu aproape 20% de la victoria lui Trump, aproximativ tripu faţă de câştigurile obţinute de piaţa largă.

Creşterea de acţiuni imediat după alegeri a dus unele opţiuni în pragul de a expira fără valoare. La Goldman Sachs de exemplu, volatilitatea în preţ de după alegeri a făcut ca acţiuni de jumătate de miliard de dolari să fie ”câştigătoare”, la numai câteva zile înainte să expire.

La Morgan Stanley, CEO-ul James Gorman a vândut acţiuni cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale, prima dată când a făcut asta în ultimii şase ani.

Gorman şi-a exercitat opţiunile pe 200.000 de acţiuni ale Morgan Stanley şi le-a vândut la preţul mediu de 37,7 dolari. EL a vândut încă 100.000 de acţiuni mai târziu în aceeaşi lună, în condiţiile în care preţul a explodat, şi încă 285.000 de acţiuni săptămâna trecută. Cumulat, şeful Morgan Stanley a realizat un profit de 8,4 milioane de dolari.  

Mai multe tranzacţii ar putea urma în perioada următoare, mai ales în condiţiile în care nu toate băncile mari au raportat încă tranzacţiile efectuate de executivii de top.

Vânzările de acţiuni din partea executivilor de top sunt văzute deseori de investitori că persoanele din interiorul companiei încep să devină neîncrezători în evaluarea companiei sau în creşterea preţului acţiunilor.

James Dimon, CEO al J.P Morgan Chase, a cumpărat 500.000 de acţiuni ale băncii în 2012, în pragul scandalului London Whale, şi încă 500.000 la înceutul lui 2016, în condiţiile în care preţul acţiunilor înceuse să scadă puternic. Şi Gorman a pariat pe acţiunile Morgan Stanley şi a cumpărat de 2 milioane de de dolari în 2011, când valoarea acţiunilor era la jumătate faţă de cea din prezent.

Acum, când preţurile şi evaluările încep să crească, executivii încep să acţioneze. La Morgan Stanley, ale cărei acţiuni au crescut cu 23% de la alegeri, executivii au vândut acţiuni de peste 50 de milioane de dolari între 9 noiembrie şi 30 noiembrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO