Băncile se pregătesc de costuri de ordinul sutelor de milioane de euro legate de Brexit

16 mai 2017 Ziarul Financiar

Băncile se pregătesc pentru costuri suplimentare de restructurare, finanţare şi legale de ordinul sutelor de milioane de euro în următorii ani având legătură cu Brexitul, potrivit Financial Times. Ieşirea Marii Britanii din UE va obliga băncile internaţionale să-şi mute unele activităţi din Londra pentru că nu se mai pot baza pe accesul nelimitat al City-ului la piaţa UE.

În cel mai dur scenariu, acestea ar putea fi forţate să mute întreg stafful care relaţionează cu clienţii UE, şi toate funcţiile de risc şi trading, cât şi capitalul pentru susţinerea acestora, într-o altă ţară europeană. Până acum, o mare parte a atenţiei s-a concentrat pe numărul de joburi pe care City-ul le va pierde. Acum, bancherii au început de asemenea să calculeze cât i-ar costa să-şi mute stafful într-un nou centru. 

Directorul financiar al unei bănci internaţionale a declarat pentru FT că astfel de costuri ar fi cuprinse între “zeci de milioane şi sute de milioane de euro” în funcţie de rezultatul negocierilor legate de Brexit. Băncile care vor avea probabil cel mai mult de suferit sunt marile bănci nord-americane, elveţiene şi asiatice care îşi desfăşoară cea mai mare parte a operaţiunilor corporate şi de investiţii din Londra. Cătălina Apostoiu

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.05.2017

 

Cuvinte cheie:
Banci
, costuri
, brexit
, uniunea europeana
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide