Burse - Fonduri mutuale

Bancile straine vand actiuni romanesti in paralel cu BVB

07.05.2008, 18:21 21

Bancile straine au inceput sa ofere clientilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni romanesti pe piete proprii, paralel cu piata operata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Luna trecuta bancile austriece, membre ale Bursei din Viena, au raportat tranzactii in valoare de aproape 4 mil. euro cu actiuni cum ar fi Petrom, BRD sau Banca Transilvania, tranzactii care nu au aparut pe ecranele brokerilor de la Bucuresti. CNVM a primit in ultimele sase luni peste 3.000 de raportari privind tranzactii realizate de banci straine in afara pietei de la Bucuresti, conform datelor oferite de reprezentantii acesteia. CNVM nu a facut insa publica valoarea acestor tranzactii.
Tranzactiile in valoare de 4 milioane de euro, raportate de banci Bursei din Viena, sunt insa doar o parte din operatiunile realizate de banci din Uniunea Europeana cu actiuni romanesti, dar in afara BVB. Astfel de tranzactii au loc si pe pietele financiare de la Londra, cele mai mari din Europa. Bursa de la Londra nu a oferit informatii privind tranzactiile cu actiuni romanesti raportate de bancile londoneze.
Astfel de tranzactii se realizeaza de mai mult timp pe pietele financiare din UE, afirma specialisti din piata, insa de la finalul anului trecut exista obligatia raportarii lor catre o bursa si catre autoritatile de supraveghere. O reglementare a UE (directiva MiFID) intrata in vigoare in noiembrie anul trecut permite bancilor de investitii sa "internalizeze" tranzactiile cu actiuni, adica sa faca un transfer al acestora, fara ca operatiunea sa treaca printr-o bursa. Bancile incaseaza astfel comisionul de tranzactionare, care ar fi trebuit platit bursei.
Pe piata de la Bucuresti circulau de mai multa vreme informatii privind existenta unor astfel de tranzactii, dar nu existau date certe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO