Burse - Fonduri mutuale

Băncile Transilvania şi Carpatica răscumpără acţiuni în fiecare zi

Băncile Transilvania şi Carpatica răscumpără acţiuni în fiecare zi

Autor: Roxana Pricop

21.03.2012, 00:07 3012

Frecvenţa acestor achiziţii a crescut în ultima perioadă, fiind raportate zilnic astfel de operaţiuni. În acest an, Banca Transilvania, cea mai mare bancă privată cu capital românesc şi a treia din sistem după valoarea activelor deţinute, a răscumpărat de pe bursă un pachet de 5,85 milioane de acţiuni în valoare totală de 6,1 milioane de lei. Achiziţiile derulate de bancă în acest an fac parte din programul de răs­cumpărare a unui pachet de 14 mi­lioa­ne de acţiuni, reprezentând 0,79% din capitalul băncii.

Acţiunile răscum­pă­rate vor fi distribuite către salariaţii băncii în cadrul unor programe de fide­lizare care vor fi derulate în urmă­torii trei ani.

Printre investitorii activi în acţiunile TLV s-au numărat şi fondurile de ac­ţiuni administrate de BT Asset Mana­gement, societatea de gestiune a activelor din cadrul grupului financiar Banca Transilvania. În martie, fondul de acţiuni BT Maxim a vândut un pachet de 150.000 de acţiuni, încasând circa 172.000 de lei. Un alt fond de acţiuni administrat de societatea din grup, BT Index ROTX, a cumpărat 106.000 de acţiuni TLV plătind circa 117.000 lde ei.

Banca Transilvania are o capita­li­zare bursieră de 1,94 miliarde de lei. Principalii acţionari sunt BERD cu 15% din acţiuni, Horia Ciorcilă, fondatorul băncii şi preşedintele consiliului de administraţie cu un pachet de 4,9% din capital, SIF Moldova şi SIF Oltenia cu câte 5%, SIF Banat-Crişana cu circa 4,5% şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cu 3,5% din acţiuni.

Fondul de acţiuni Stock, administrat de Carpatica Asset Management, a fost cel mai activ investitor în acţiunile Carpatica în acest an. Societatea de ad­mi­nistrare Carpatica Asset Manage­ment face parte din grupul financiar al Băncii Carpatica. Fondul a cumpărat 2,37 milioane de acţiuni BCC în valoare de 130.000 de lei în acest an. Banca este con­trolată de omul de afaceri sibian Ilie Cara­bulea, care deţine 41,28% din acţiuni. Carpatica are o capitalizare bursieră de 170,8 mil.lei.

"Achiziţiile de acţiuni Carpatica au avut la bază fundamente economice. Considerăm că acţiunile băncii sunt subevaluate în prezent şi că reprezintă o oportunitate de plasament pe termen lung pentru fondul de acţiuni", a spus Florin Keran, directorul general adjunct al societăţii Carpatica Asset Mana­ge­ment, cu active în gestiune de 45,2 mil. lei. Expunerea fondului Carpatica Stock pe acţiunile BCC este de circa 4,5% din activele de 12,7 mil. lei.

Şi fondurile administrate de BT Asset Management deţin pachete sem­ni­ficative de acţiuni ale Băncii Transil­va­nia. Fondul BT Maxim avea 9,37% din activele de aproape 46 mil. lei in­ves­ti­te în acţiunile băncii, iar în por­tofoliul BT Index acţiunile TLV au o pondere de circa 10% (din active de 13 mil. lei). Aşa­dar, cele două fonduri au plasa­men­te de circa 5,6 milioane de lei în acţiunile băncii-mamă.

Răscumpărările sau achiziţiile in­di­rec­te de acţiuni proprii reprezintă o me­todă la care companiile apelează atunci când consideră că acţiunile sunt sub­eva­luate. De la începutul anului, acţiunile TLV au crescut cu 23,7% după ce în 2011 au pierdut 28%. În şedinţa de marţi, acţiunile TLV se tranzacţionau la un preţ de 1,085 lei/titlu. Acţiunile BCC s-au depreciat cu 4,23% de la începutul anului după ce în 2011 au scăzut cu 29%. Ieri, acţiunile BCC se tranzac­ţio­nau la un preţ de 0,0542 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO