Băncilor europene le-a revenit suflul, pe burse

7 mar 2017 Autor: Bogdan Cojocaru

Preţurile acţiunilor băncilor din zona euro au sărit cu 20% de la începutul anului şi sunt cu mai mult de 50% peste minimele atinse în iulie.

Nu este însă clar dacă revenirea are de-a face cu perspectivele de creştere mai bune ale uniunii monetare sau reflectă încrederea investitorilor că industria financiară are în sfârşit un model de afaceri post-criză care poate aduce randamente decente, scrie Bloomberg.

În ultimii ani, veselia aproape că a lipsit din industria europeană de investment banking. Firmele şi-au redus continuu activităţile şi personalul ca răspuns la anemia economiilor, la înăsprirea reglementărilor şi la nevoia de a-şi consolida capitalul. Acum, potrivit CEO-ului Deutsche Bank John Cryan, vântul începe să sufle în direcţia cea bună pentru bănci.

„Va fi mult mai distractiv să ne dezvoltăm afacerile”, a afirmat Cryan pentru Bloomberg Television explicând decizia de a strânge opt miliarde de euro de la investitori printr-o emisiune de drepturi.

Eforturile Deutsche Bank de a atrage capital merg pe urmele succesului UniCredit, care a strâns luna trecută 13 miliarde de euro. Cryan a recunoscut că acest succes i-a influenţat decizia de a apela la banii investitorilor.

Iar investitorilor pare să le fi revenit apetitul pentru acţiunile bancare europene. În ultimele şase luni, băncile din zona euro au reuşit în mare parte să ţină pasul cu cele din SUA în ceea ce priveşte performanţa pe bursă.

 

Cuvinte cheie:
revenire
, banci europene
, burse
, banci
, actiuni
, incepere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide