Burse - Fonduri mutuale

Bani noi nu au intrat în piaţă, iar toată lumea aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă pe extern

Bani noi nu au intrat în piaţă, iar toată lumea aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă pe extern

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

07.03.2012, 00:04 911

Bursa de la Bucureşti a continuat şi marţi să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 0,9% într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au revenit pe prima poziţie în topul rulajelor şi au asigurat jumătate din lichiditate.

"Momentan, acţiunile emitenţilor care au anunţat sau urmează să anunţe acordarea de dividende s-au decuplat de evoluţia pieţelor externe, fapt remarcat şi de volumul de tranzacţionare. Bani noi nu cred că au intrat în piaţă, pentru că nu se remarcă o agresivitate din partea cum­pă­rătorilor, ci mai mult o aşteptare, determinată şi de evoluţia negativă a pieţelor externe", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

În prima oră piaţa a înregistrat oscilaţii uşoare de pe creştere pe scădere şi apoi iar pe verde, însă după ora 11:00 s-a menţinut pe roşu. Corecţia pieţei a fost mai lentă decât scăderile înregistrate de bursele mature din Europa, iar lichiditatea a rămas concentrată doar pe câteva acţiuni.

La închiderea pieţei acţiunilor, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era în scădere cu 0,5%.

"Volumele de tranzacţionare pe majoritatea acţiunilor s-au redus din cauza neîncrederii investitorilor într-o posibilă creştere economică în zona euro, care ar putea afecta şi economia României. În plus, avem şi un motiv particular, acela că investitorii aşteaptă publicarea prospectului final pentru oferta de la Transelectrica. Astfel, ei vor aprecia cât din resursele financiare actuale le vor bloca pentru a subscrie la ofertă", a afirmat bro­kerul.

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 50% de acţiunile Fon­dului Proprietatea, care au revenit pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu transferuri de 24,2 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile FP a fost efectuată la 0,599 lei, preţ cu 0,67% peste cel de la finalul şedinţei de luni.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"Depăşirea preţului de 0,6 lei/ac­ţiune (în a doua jumătate a săptămânii trecute - n. red.) a dat startul unor marcări de profit de către investitorii care au cumpărat specu­lativ titluri la Fondul Proprietatea. Pe termen scurt, se pare că acţiunea FP şi-a găsit preţul de echilibrul în jurul nivelului de 0,6 lei/titlu", a afirmat brokerul.

Acţiunile Turbomecanica (TBM) au încheiat ziua în stagnare, la 0,05 lei, revenind după ce au scăzut cu 4% în urma informaţiilor privind producerea unui incendiu de amploare la un depozit al fabricii. În ultima oră a şedinţei Turbomecanica a transmis Bursei de Valori Bucureşti un comunicat prin care informează investitorii că după prima estimare incendiul nu determină întreruperea producţiei. Operaţiunile de marţi cu acţiunile Turbomecanica au însumat doar 5.100 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,5%, iar ma­jo­ri­ta­tea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de până la 2,6%. Bursa din Rusia înregistra cea mai severă scădere, de 4,3%.

Corecţiile de marţi au fost cauzate de temerile investitorilor privind perspectivele de creştere economică din Europa şi China, care i-au determinat pe unii investitori să-şi reducă expunerea pe active riscante.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat şi ieri cu 1,9% după un avans de 3,8% în şedinţa de luni. De la începutul anului titlurile băncii au adus un câştig de 24% şi s-au tranzacţionat la închiderea şedinţei de ieri la un preţ de 1,1 lei/acţiune.

  • Titlurile SIF-urilor după ce acţiunile Erste Bank s-au corectat ieri cu 5,5%, până la un preţ de 79,4 lei/unitate. Pe bursa din Viena titlurile băncii austriece, care au cea mai mare pondere în activul a patru dintre cele cinci SIF-uri, au coborât cu 5,5%, la 18,09 euro/acţiune.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană înregistra în deschidere o scădere de 1,3% pe indicele S&P 500, cea mai mare scădere zilnică consemnată în acest an. Principalele burse europene se corectau cu circa 2,6% la aceeaşi oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO