Burse - Fonduri mutuale

Banii investitorilor in fonduri de actiuni s-au evaporat

Banii investitorilor in fonduri de actiuni s-au evaporat
01.10.2008, 20:18 41

Pierderile fondurilor de actiuni in primele noua luni ale anului se situeaza intre 30% si 60%, fiind conditionate si de expunerea pe care aceste fonduri au avut curajul sa o mentina pe piata actiunilor. Astfel, cele mai drastice scaderi au fost raportate de fondurile de actiuni care si-au mentinut peste 80% din active in piata actiunilor.

Bursa a fost puternic lovita in acest an de criza financiara internationala, indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de companii listate, inclusiv SIF-urile, pierzand peste 61% din valoare. Aproape 16.000 de investitori detineau la sfarsitul lunii august titluri in fondurile de actiuni, iar alti 50.000 aveau investitii in fonduri diversificate, care au o expunere mai redusa pe piata de capital.
Fondul Raiffeisen Romania Actiuni, administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, a pierdut 59,5% in primele noua luni ale anului, cu o expunere de 90% din active pe piata de actiuni. Napoca, fond de actiuni administrat de Globinvest, a marcat o depreciere de 59,3% de la inceputul anului, investind in actiuni 95% din active. Un alt fond care a mizat pe o revenire a pietei si a plasat peste 80% din active in actiuni este BT Maxim, administrat de BT Asset Management, care a pierdut 51,7%.
Fondul Raiffeisen, lansat anul trecut pe piata, avea la sfarsitul lunii august 144 de investitori, in timp ce Napoca si BT Maxim, cu un istoric mai lung pe piata, au 1.600, respectiv 1.900 de investitori. Potrivit clasificarilor europene, un fond de actiuni investeste peste 66% din active in actiuni. Pe piata locala, a crescut tot mai mult numarul fondurilor de actiuni care si-au diminuat expunerea pe actiuni de frica corectiilor bursiere, dar si pentru a proteja investitorii de scaderi. Printre cele mai mici expuneri, de sub 50% din active, au fost inregistrate la KD Maximus si Raffeisen Prosper, care au incheiat primele noua luni ale anului cu pierderi vizibil mai mici: 38,6%, respectiv 38,5%.
"Un fond de actiuni trebuie sa ramana un fond de actiuni, cu exceptia acelor fonduri care au o politica flexibila de investitii. Indiferent de evolutia pietei, fondul Romania Actiuni va ramane cu expunere ridicata pe piata de actiuni, strategie de investitii care va da roade atunci cand piata va incepe sa creasca", a sustinut Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.
"Daca acum am raportat cele mai abrupte scaderi, atunci cand piata va creste fondurile de actiuni care au expunere ridicata pe piata de actiuni vor inregistra cele mai vizibile cresteri", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Fondurile de actiuni au sperat ca blue-chip-urile, titlurile companiilor lichide si cu rezultate financiare bune, asemeni Societatilor de Investitii Financiare (SIF-uri) si bancilor, le vor proteja de corectii, insa companiile din sectorul financiar s-au prabusit din cauza crizei internationale.
"La fondul Napoca, am investit in companii care au avut rezultate mai mari in medie cu 40% decat cele de anul trecut, insa pe Bursa acestea au pierdut pana la 70% din valoare", a spus Cenan de la Globinvest.
"Am investit in SIF-uri si in companii din infrastructura. Insa, toata piata de actiuni a scazut foarte puternic, astfel ca s-au inegistrat pierderi indiferent de titlul in care s-a investit", a afirmat Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO