Burse - Fonduri mutuale

Banii scoşi în piaţă din bănci de Romgaz au urcat Bursa de la Bucureşti cu 4% în cinci zile

Banii scoşi în piaţă din bănci de Romgaz au urcat...

Autor: Andrei Chirileasa

06.11.2013, 21:41 1615

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 4% în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, aducându-le investitorilor câştiguri echivalente cu dobânzile anuale plătite de băncile mari la depozite.

Motorul acestor creşteri sunt banii din oferta publică iniţială a Romgaz Mediaş, de săptămâna trecută. Investi­torii locali au subscris peste 4,9 mld. lei (1,1 mld. euro) în oferta Romgaz, din care cel puţin 250 mil. euro sunt bani reali, pe care investitorii i-au scos din depozite sau din seifuri în speranţa obţinerii unor câştiguri mai bune.

În oferta Romgaz, investitorii de retail au fost serviţi cu acţiuni în valoare de 77 mil. euro, astfel că în jur de 170 mil. euro li s-au întors în conturi. O parte din aceşti bani vor fi alocaţi către alte achiziţii de acţiuni pe bursă. Încă de luni, pe bursa de la Bucureşti tranzacţiile au crescut semnificativ, ajungând la 10 mil. euro pe zi, faţă de 3-4 mil. euro cât a fost lichiditatea zilnică în luna octombrie. Brokerii spun că sunt şi intrări de bani străini, după ce oferta Romgaz a atras din nou atenţia fondurilor străine asupra bursei de la Bucureşti.

Citiţi şi

S-au întors zilele bune pe bursă: optimismul investitorilor şi banii care au apărut dintr-o dată în piaţă urcă preţurile acţiunilor tot mai sus

Atenţia investitorilor s-a îndreptat în ultimele zile în special către acţiunile Fondului Proprietatea, Petrom şi Transgaz. Titlurile Petrom (SNP) au crescut cu 9% în ultimele cinci zile, capitalizarea companiei urcând cu 500 mil. euro, până la 6,1 mld. euro. Petrom îşi anunţă astăzi rezultatele financiare pe trimestrul al treilea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO