Burse - Fonduri mutuale

BCR şi JP Morgan au fost descalificate din cursa pentru cea mai mare ofertă de acţiuni de la Bursă

BCR şi JP Morgan au fost descalificate din cursa pentru cea mai mare ofertă de acţiuni de la Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

03.04.2011, 23:50 86

Consorţiul format din BCR (cea mai mare ban­că locală), JPMorgan (una dintre primele bănci americane) şi In­ter­ca­pitalInvest (cel mai activ broker independent de pe piaţa locală) pentruintermedierea vânzării pe Bursă a unui pachet de 9,84% dinacţiunile OMV Petrom (SNP) a fost descalificat de că­tre comisia deselecţie din Ministerul Economiei, prin OPSPI, din cauză cădocumentaţia depusă nu a respectat unele cerinţe din caietul desarcini, potrivit unor surse din piaţă.

Decizia este un şoc având în vedere că BCR şi JP Morgan erauconsiderate, cel puţin la prima vedere, printre favoriţii lacâştigarea mandatului.

BCR şi partenerul său american au pierdut însă şansa de aparticipa la finala pentru alegerea intermediarului ofertei Petrom,care ar putea aduce statului peste 500 de milioane de euro, iarbrokerilor un comision de 4-5 milioane de euro.

Nici reprezentanţii BCR şi nici cei ai OPSPI (OficiulParticipaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), carecoordonează procesul de selecţie a intermediarului, nu au putut ficontactaţi pentru comentarii.

Descalificarea BCR vine după ce BRD, a doua bancă locală, a fosteliminată încă din start pe motiv că a depăşit termenul de depunerea ofertei.

BRD era în consorţiu cu grupul francez Société Générale,acţionarul ei majoritar, şi cu grupul american Citibank.

În cursa pentru mandatul vânzării Petrom au mai rămas cinciconsorţii: Raiffeisen cu Morgan Stanley (SUA), UniCredit cu GoldmanSachs (SUA), ING cu UBS (Elveţia), Alpha Bank cu Nomura (Japonia)şi Renaissance Capital (Rusia) cu BT Securities, EFG Securities şiRomcapital.

Câştigătorul ar urma să fie anunţat astăzi.

La ora 15:00 vor fi deschise ofertele financiare aleconsorţiilor care au primit peste 85 de puncte pentru oferteletehnice, iar câştigătorul va fi consorţiul care va avea cel maimare punctaj calculat ca medie între oferta tehnică şi ofertafinanciară.

Articolul integral poate fi citit numai pe ZF Exclusiv

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO