Burse - Fonduri mutuale

BERD a luat o felie de 15% din bondurile Primăriei Bucureşti

Foto: Ovidiu Micsik

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Anca Dumitrescu, Roxana Pricop

12.05.2015, 00:03 405

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 333 de milioane de lei (75 mil. euro) în emisiunea de obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei (500 mil. euro) lansată de Primăria Bucureştiului. Suma plasată de BERD reprezintă 15% din valoarea scoasă la vânzare, făcând astfel din BERD printre cei mai mari investitori străini în emisiune.

Circa 20% din investitorii care au participat la emisiune au fost străini şi 80% români.

Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o băncile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investiţii, cu 27%, şi fonduri de pensii, cu 15%. De asemenea, au mai participat instituţii financiare internaţionale şi fonduri de asigurări.

Potrivit BERD, programul de obligaţiuni în lei atenuează riscurile valutare şi de devalorizare, prin trecerea de la finanţarea pe termen lung în valută la cea în lei.

În cadrul emisiunii, structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi respectiv 10 ani, BERD s-a concentrat pe susţinerea tranşelor cu maturităţi mai lungi, unde a anticipat că cererea va fi mai slabă. Investiţia BERD corespunde Iniţiativei instituţiei de Dezvoltare a Pieţei Valutare Locale şi a Pieţei de Capital, pentru promovarea dezvoltării pieţelor de capital din ţările unde este prezentă.

Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%. Consorţiul de brokeri format din Raiffeisen Bank, BT Securities şi Nomura a încheiat săptămâna trecută plasarea şi decontarea ofertei de obligaţiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vândute către investitori instituţionali din Romania şi alte cinci ţări, precum şi către persoane care au achiziţionat obligaţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei.

Oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi respectiv 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiţi pe fiecare tranşă.

Tranşa cu maturitate de trei ani are o dobândă fixă de 2,80%. Tranşa cu maturitate de cinci ani are o dobândă fixă de 3,58%, cea cu maturitate de şapte ani are o dobândă fixă de 4,43%, iar tranşa cu maturitate de 10 ani, o dobândă fixă de 5,10%. Costul mediu este de 3,98%, în lei, faţă de 4,175% cât a fost emisiunea anterioară, când municipalitatea s-a împrumutat în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO