BERD le plăteşte deţinătorilor de obligaţiuni 14,6 milioane de lei, cuponul pe 2014

12 feb 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BRD), una dintre cele mai importante instituţii financiare internaţionale active pe piaţa românească, a anunţat plata celui de-al cincilea cupon pentru obligaţiunile în valoare de 130 de milioane de lei emise în februarie 2009.

Valoarea cuponului este de 11,25% pe an (1.125 de lei la o obligaţiune cu valoarea nominală de 10.000 de lei), iar suma totală pe care banca o distribuie deţinătorilor de obligaţiuni se ridică la 14,625 mil. lei (3,25 mil. euro). Obliga­ţiunile BERD sunt listate pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa de la Londra.

La BVB nu s-a realizat nicio tranzacţie cu obligaţiunile BERD în cei cinci ani de la listare, potrivit informaţiilor disponibile. Majoritatea investitorilor care au cumpărat obligaţiuni BERD în oferta din 2009 au preferat să le ţină în portofoliu pentru cuponul foarte atractiv, având în vedere şi profilul de risc scăzut al emitentului.

Dobânda de 11,25% pe an este de aproape două ori mai mare decât cele oferite de emisiunile de obliga­ţiuni corporative listate derulate pe bursa locală în ultimii doi ani. De exemplu, Raiffeisen Bank plăteşte 5,5% pe an la obligaţiunile în valoare de 225 mil. lei pe cinci ani emise în iulie 2013, iar UniCredit Ţiriac Bank plăteşte un cupon de 6,35% pe an la obligaţiuni de 550 mil. lei.

Titluri precum cele emise de BERD pe perioade lungi şi cu o rată ridicată a cuponului le permit fondurilor de obligaţiuni sau fondurilor de pensii să obţină randamente peste dobânzile bancare curente.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

 

 

Cuvinte cheie:
obligatiuni
, berd
, plati
, valoare
, banca
, bursa
, bucuresti
, financiar
, active
, anunt
, brd
, dezvoltare

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide