Burse - Fonduri mutuale

Biblia unui investitor la bursă: tabelul cu indicatorii de evaluare ai companiilor

Biblia unui investitor la bursă: tabelul cu indicatorii...

Autor: Liviu Popescu

28.03.2017, 00:06 2781

Un investitor dispune de o anumită sumă de bani pe care vrea să o investească pe Bursa de Valori Bucureşti. Cum alege însă compania care îi poate aduce cel mai repede câştig sau cel mai mare câştig pe termen lung?

Indicatorul P/E, calculat ca ra­port între preţul unei acţiuni la bursă şi profitul pe acţiune, este cel mai popular multiplu de piaţă utilizat în evaluarea ac­ţiunilor unei com­panii care ex­primă durata de recu­perare a unei investiţii într-o acţiune. La nivel teoretic, cu cât in­dicele este mai mic, cu atât perioada de recuperare a investiţiei este mai re­dusă, ceea ce aduce o eficienţă mai mare investiţiei. Dar utilitatea princi­pală a indicelui este aceea că asigură comparabilitate între acţiuni.

De exemplu, dacă un investitor se orientează spre o acţiune de 0,2 lei şi alta de 300 de lei, preţul dintre cele două este practic irelevant. Iar aici intervine indicatorul P/E, care aduce acţiunile la un numitor comun. Indi­cele poate fi folosit şi pentru a compara companii cu acelaşi profil de activitate.

Dintre cei 12 emitenţi ai indicelui de referinţă BET, cel mai scăzut nivel al P/E se găseşte la Transgaz Mediaş (TGN), de 7,27.

Transportatorul naţional de gaze prin conducte a raportat pentru anul 2016 un profit net de 595,7 mil. lei, ceea ce la un număr de 11,8 milioane de acţiuni reprezintă un profit pe acţiune de 50,6 lei. Raportat la preţul de închidere de joi, de 368 de lei, rezultă un nivel de P/E de 7,27. Ieri o acţiune TGN se tranzacţiona la 372 de lei, în scă­dere cu 0,5% faţă de şedinţa prece­dentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO