Burse - Fonduri mutuale

Bilant negru la Bursa: Afacerile companiilor au cazut cu 41% in T2

16.08.2009, 19:00 21

Cifra de afaceri cumulata a circa 70 de companii listate pe Bursa de la Bucuresti a inregistrat un declin de 41% in trimestrul al doilea din 2009, potrivit unei statistici realizate de ZF pe baza datelor transmise de companii.

Declinul s-a accentuat astfel semnificativ fata de primele trei luni din acest an, scaderea afacerilor a fost de numai 19,8%. Astfel, dupa o scadere de aproape 20% in primele trei luni urmata de un declin mult mai sever in perioada aprilie-iunie, afacerile insumate ale companiilor de la Bursa s-au ridicat in primul semestru la 15,9 mld. lei (3,77 mld. euro), cu 31% sub nivelul anului precedent, cand se cifrau la 23,2 mld. lei (6,3 mld. euro).

Vanzarile au scazut drastic in sectorul siderurgic, unde afacerile insumate ale combinatelor din tara s-au situat in prima jumatate din acest an la doar 40% din nivelul primelor sase luni ale lui 2008. O scadere importanta au inregistrat si companiile din domeniul chimic, care afisau la jumatatea anului afaceri cumulate in scadere cu 45%.

Singurul sector care a reusit sa aduca plusuri la afaceri fata de prima jumatate a anului anterior a fost cel farmaceutic, unde vanzarile cumulate s-au majorat cu 1%.

De la inceputul anului indicele general al pietei de capital s-a majorat cu 27,3%. Astfel, desi rezultatele companiilor listate sunt in cadere libera, randamentele obtinute in prima jumatate a anului ar putea confirma teoria ca Bursa anticipeaza mersul economiei cu pana la sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO