Burse - Fonduri mutuale

Bilant pozitiv: Bursa a incheiat cel mai bun trimestru din istorie. Dar ce urmeaza?

Bilant pozitiv: Bursa a incheiat cel mai bun trimestru din istorie. Dar ce urmeaza?
02.07.2009, 00:00 35

Bursa de la Bucuresti a cunoscut in trimestrul al doilea din acest an cea mai buna evolutie din istorie, in conditiile in care indicele celor mai importante zece companii din piata, BET, a crescut cu 45,1% in perioada aprilie - iunie, dupa ce in primul trimestru pierduse 18,4%.

Cresteri de peste 40% au mai fost inregistrate de indicele BET numai de doua ori de la lansarea sa, in septembrie 1997, respectiv in trimestrul al doilea din 1999 si T2 din 2002.
Brokerii au opinii diferite cand vine vorba despre capacitatea pietei de capital de a sustine cresterea consemnata in T2.
"Nu cred ca Bursa a avut parte de o crestere foarte sustinuta din punct de vedere macroeconomic in al doilea trimestru din acest an, in conditiile in care criza nu s-a terminat. Putem spune ca am avut parte de o ajustare pozitiva dupa scaderile puternice inregistrate in primul trimestru. Cresterile au venit pe fondul avansurilor consemnate de pietele internationale, de aceea nu trebuie sa ne bucuram prea tare", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, este de parere ca aprecierea cunoscuta de Bursa in al doilea trimestru din acest an este o crestere sustinuta, in conditiile in care toate companiile din BET au evoluat bine.
"Piata a crescut puternic pentru ca a scazut destul de mult inainte. Cresterea este sustinuta, mai ales ca bancile nu mai au problemele cu care s-au confruntat in primul trimestru, iar Petrom, de exemplu, este o companie serioasa. Practic, singurele actiuni pe care intra investitorii straini sunt bancile si cele din sectorul petrolier, acestea avand capitalizari ridicate si lichiditati, respectiv primele criterii dupa care se ghideaza un investitor strain", spune Dragolea.
Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction, spune ca T2 din acest an a fost unul cu randamente foarte bune, acest lucru datorandu-se in special faptului ca piata a atins un nivel minim multianual pe o perceptie de dezintegrare a economiei in general.
"Revenirea fireasca a fost asemanatoare cu scaderea, dar in oglinda. In momentul in care s-a observat temperarea scaderii economiei si a disparut frica exagerata, piata a revenit in foarte scurt timp la valori care au sters disperarea investitorilor. Acum inregistram o perioada de consolidare, situatia economica globala nemaifiind atat de dramatica, dar in perioada imediat urmatoare investitorii asteapta semne clare din economie pentru a-si stabili asteptarile pentru urmatoarele trimestre", spune Necula.
 
A doua jumatate a anului sta in continuare sub semnul pietelor externe
"Nu trebuie sa ne bucuram puternic dupa cresterile din ultimele trei luni, pentru ca vor veni perioade de volatilitate, piata putand cunoaste atat corectii, cat si aprecieri. Sa nu intelegem insa ca aceasta crestere nu ajuta pe nimeni, insa pe termen lung nu cred ca poate fi sustinuta. Evolutia viitoare depinde foarte mult de ceea ce face SUA. Investitorii trebuie sa fie prudenti, sa nu se entuziasmeze prea mult. Daca tendintele sunt de crestere, este bine, insa nu trebuie sa lasam garda jos", spune Pasol.
Dragolea nu vede in urmatorul trimestru nimic relevant care sa duca la oscilatii puternice ale cotatiilor actiunilor.
"Cred ca acum piata o sa se calmeze, se simte vacanta. Trebuie sa asteptam in continuare sfarsitul trimestrului trei. In T4 piata o sa depinda doar de contextul international, de factorii externi. Daca afara o sa fie bine, acelasi lucru se va intampla si la noi", precizeaza Dragolea.
Necula este de parere ca o lipsa a investitorilor in perioada de vara va crea o lipsa de reactie la evolutiile pietelor internationale.
"Anticipez o evolutie liniara, fara oscilatii majore pana in perioada raportarilor financiare pentru primul semestru al acestui an. Atunci sunt sanse ca o mare parte din investitori sa redevina activi pentru a-si ajusta portofoliile la noua perspectiva", spune Necula.
Acesta este de parere ca o corectie a rally-ului inregistrat in T2 este de asteptat pentru a aseza bazele urmatorului trend major.
"In cazul unei reveniri a economiei globale cred ca putem vedea bursa noastra la niveluri chiar si cu 50% mai ridicate fata de nivelul actual, in caz contrar si cu o prelungire a agoniei economice cred ca putem asista la niveluri si cu 30-40% mai mici", concluzioneaza Necula.
 
Cresterile record din trimestrul 2, rezultatul speculatorilor din piata
Cele mai mari cresteri de la Bursa din al doilea trimestru au fost inregistrate de companii puternic indatorare sau de emitentii care ar putea face obiectul unor oferte publice de preluare.
Cel mai bun exemplu privind modul in care speculatorii se pot juca cu actiunile unei societati sunt titlurile Amonil Slobozia (AMO). Acestea au avansat in ultimele trei luni cu peste 150%, in conditiile in care combinatul chimic se afla in pragul colapsului din cauza datoriei de 58 mil. lei pe care trebuie sa o achite catre Chemgas Holding.
Intr-o situatie similara se afla Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), actiunile acestuia avansand cu aproape 83% in T2, combinatul trimitand in ultima perioada o mare parte din angajati in somaj tehnic si reducandu-si activitatea de productie din cauza lipsei de materie prima. In acelasi timp, Oltchim are de de platit datorii totale de peste 400 mil. euro.
Actiunile Altur (ALT) au crescut cu 91% in ultimele trei luni, pe fondul speculatiilor privind lansarea unei oferte publice de preluare din partea omului de afaceri Catalin Chelu, acesta detinand, prin mai multe firme, peste 33% din emitent. De asemenea, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au avansat cu 44%, societatea putand face de asemenea obiectul unei oferte publice de preluare din partea KazMunaiGaz, prin intermediul Rompetrol Grup.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO