Burse - Fonduri mutuale

Bilantul fraudei de la Deva: Peste 270 de „clienti” ai Broker au fost prejudiciati cu 2 mil. €. Cum comentati?

13.12.2009, 23:13 193

Fosta directoare a sucursalei din Deva a firmei de brokerajBroker Cluj (BRK), Adriana Constantin, a fost trimisa vineri injudecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)Alba Iulia pentru ca ar fi inselat 271 de persoane cu aproape 2milioane de euro, informeaza Mediafax.

Frauda de la sucursala din Deva a Broker Cluj, care a devenitpublica la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, a produs valurimari pe piata de capital, fiind cel mai mare scandal de acest felde pe Bursa din ultimii ani, si a avut ca rezultat suspendareapentru cinci ani de pe piata de capital a lui Petru Prunea,fondatorul Broker si fostul presedinte al companiei, prin deciziaComisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru ca acestanu ar fi luat toate masurile necesare pentru prevenireainfractiunii. De asemenea, o parte dintre brokerii si controloriiinterni ai Broker au fost amendati si suspendati de CNVM, scandalulpunand intr-o situatie dificila compania, una dintre cele mai marifirme de intermediere de pe Bursa.

Inca de la inceput, dovezile indicau ca persoana responsabilapentru frauda de la Deva ar fi fost directoarea agentiei, AdrianaConstantin, prejudiciul fiind estimat la circa 4 mil. lei (940.000de euro), potrivit informatiilor furnizate in acel moment de IJPHunedoara.

Dupa circa noua luni de cercetari, procurorii de la serviciulteritorial din Alba Iulia al DNA au stabilit ca in perioada martie2002 - decembrie 2008, Adriana-Iuliana Constantin, in calitate dedirector al sucursalei Deva a Broker Cluj, a indus in eroare unnumar de 271 persoane prin folosirea unor mijloace frauduloase, cuocazia incheierii unor contracte de intermediere pentru efectuareade investitii pe piata de capital, fara a le inregistra inevidentele contabile. Procurorii au mai stabilit ca persoanelerespective au fost mentinute in eroare prin prezentarea periodica aunor inscrisuri contrafacute (portofolii client) care confirmau inmod nereal calitatea de investitor.

In aceasta modalitate, femeia a produs in dauna celor 271 depersoane un prejudiciu in valoare de 7,8 mil. lei adicaechivalentul a 1,82 mil. euro. De asemenea, in perioadaiunie-august 2008, Constantin si-ar fi insusit suma de 878.000 delei (peste 200.000 de euro) rezultata din vanzarea pe piata decapital a actiunilor detinute de catre un numar de 79 depersoane.

"In acest context, pentru a dovedi ca a achitat clientilorsumele rezultate din valorificarea portofoliilor, inculpata aintocmit in fals un numar de 79 de mandate postale, desi inrealitate banii ajungeau in posesia sa. In plus, pentru a asiguraaparenta de legalitate a actelor sale, Constantin Adriana-Iuliana aintocmit si semnat in fals un numar de 39 de acte de control interndenumite "procese-verbale", din care a rezultat ca s-au efectuatcontroale de specialitate la SSIF Broker SA - Sucursala Deva,controale in urma carora nu s-ar fi constatat deficiente", se maiarata in comunicatul DNA.

In urma acestor constatari, procurorii DNA au hotarat trimitereain judecata a Adrianei Constantin, pentru infractiuni deinselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare si fals ininscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata. Pentrurecuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituireasechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinandacuzatei, cat si asupra unor bunuri ale Broker Cluj.

Reprezentantii Broker Cluj sustin insa ca nu au primit pana inprezent nicio instiintare din partea organelor competente privind oeventuala instituire a unei popriri asiguratorii asupra bunurilorsocietatii. "Societatea a participat la investigarea infractiunilorcomise de catre doamna Constantin Adriana, efectuate de DNA AlbaIulia in faza de urmarire penala, doar in calitate de parte civilasi parte vatamata... Societatea nu a avut niciun moment calitateade parte responsabila civilmente", se arata intr-un raport transmisde Broker catre Bursa de Valori Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO