Burse - Fonduri mutuale

Bilanţul SIF-urilor la nouă luni: mai bogate cu 450 mil. lei, dar profiturile sunt la jumătate

Bilanţul SIF-urilor la nouă luni: mai bogate cu 450...

Autor: Roxana Pricop

20.10.2015, 00:08 1348

SIF-urile au încetinit ritmul vânzărilor de active, astfel că averea cumulată a celor cinci societăţi a crescut cu 7% în primele nouă luni ale anului, până peste pragul de 7 mld. lei (1,6 mld. euro). Profiturile însă au scăzut cu 40%.

La Fondul Proprietatea, acti­vele sunt mai mici cu 9%, trase în jos în principal de evoluţia slabă a acţiu­nilor Petrom, în timp ce profitul s-a înju­mătăţit în absenţa lichi­dărilor din portofoliu.

Principalele surse de venit pentru SIF-uri şi FP sunt dividendele încasate de la companiile din portofoliu şi vânzările de active din portofoliu. În acest an însă atât SIF-urile cât şi FP şi-au redus activitatea de vânzare.

De exemplu, SIF Oltenia (SIF5) este cea mai profitabilă dintre SIF-uri cu un câştig la nouă luni de 140 de milioane de lei, dublu faţă de acelaşi interval al anului trecut. Însă mare parte din rezultat se datorează trecerii la venituri, şi ulterior ca profit, a divi­dendelor de 82,6 mil. lei neridicate de acţionari timp de mai bine de trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO